Sport Sport-topp

Stenson i skuggan av Mickelson

Henrik Stenson (och caddien Gareth Lord) i skuggan av Phil Mickelson.
Henrik Stenson (och caddien Gareth Lord) i skuggan av Phil Mickelson.

Alltid denna Phil Mickelson.För tre år sedan var den han som vann The Open före Henrik Stenson, nu såg amerikanen till att Stensons stabila 68-runda ändå är fem slag från ledningen.– Phil gjorde en riktigt bra öppning och blir farlig denna vecka, säger den svenske världssexan.

En riktigt bra öppning var nästan en underdrift.

Den karismatiske amerikanen sköt 63 slag och var bara någon millimeter ifrån att göra en 62:a, och därmed göra det lägsta resultatet någonsin i en majortävling.

Och för en spelare som vunnit allt (utom US Open) är det just sådana där rekord som betyder mycket.

– Det var en av de bästa rundor jag någonsin spelat, säger Mickelson.

– Ingenting kan slå den jag gjorde på Muirfield 2013, men det här var en av de bästa jag någonsin spelat och jag lyckades dra fördel av förhållandena och ändå har jag tårar i ögonen just nu. Den där putten på det 18:e hålet var en fantastisk möjlighet att göra något historiskt. Med tre decimeter kvar så var jag säker på att den skulle gå i, jag såg bollen rulla på väg mot mitten av hålet. Det gjorde riktigt ont att se den balansera på hålkanten. Det är förkrossande.

Koppsnurr för ledning

Den som fick lida av Mickelsons drömrunda på Muirfield för tre år sedan var Henrik Stenson, som var nära Sveriges första majorseger på herrsidan men fick se sig slagen under de sista hålen.

Han minns tillbaka.

– Phil gjorde fyra birdies på de sista sex hålen. Jag kommer inte ihåg exakt, men jag har för mig att jag hade en koppsnurr på en tremetersputt på det tionde hålet för delad ledning, men istället blev det så att han distanserade sig från resten av fältet.

TT: Kändes det som att han snodde segern av dig då?

– Nej, det kan jag inte säga. Det känns alltid bättre att bli slagen av någon som spelar bra, än att man blir det för att man själv spelat dåligt. Så nej, han snodde den inte, han vann den.

Blir farlig

– Och han kommer bli farlig denna vecka, och det är många amerikanska flaggor där uppe på ledartavlan. Det verkar passa dem här, det är mycket spel med wedgar och sådant är de duktiga på, säger Stenson, som för egen del var nöjd med det han visade på banan.

En bra eagle räddade de första nio hålen, och under den betydligt svårare andra halvan så petade han in tre birdies.

– Jag slog bra slag i dag. Det var mer lite upp och ner på scorekortet än det var med spelet. Eaglen på sexan kom i helt rätt läge och vi är bra med efter det första varvet.

Stenson ligger på en tolfteplats inför fortsättningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset