Sport

Stenson kan få oväntad OS-kompis

Rikard Karlberg närmar sig både OS och Ryder Cup.
Rikard Karlberg närmar sig både OS och Ryder Cup.

Henrik Stenson kan få oväntat sällskap i både OS och Ryder Cup-laget.Rikard Karlberg är plötsligt högaktuell.– Det vore grymt fräckt, säger han inför veckans Nordea Masters.

Karlberg har spelat till sig en bra position på både världsrankingen och den europeiska Ryder Cup-listan lite i skymundan.

Efter flera år på Asien-touren vann Karlberg sin första tävling på Europatouren i fjol – efter särspel mot den före detta världsettan Martin Kaymer – och kom i helgen tvåa på Wentworth.

Det gör att han nu är 72:a på världsrankingen, inte särskilt långt efter David Lingmerth (48:a) som just nu har den andra svenska OS-platsen.

– Jag ser jättemycket fram emot att vara en del av OS. Vi golfare har alltid drömt om majors, man har drömt om att sätta puttar på Augusta och så vidare. I OS så vet vi inte liksom inte vad det är. Det är svårt att föreställa sig det som en dröm, så som man kan göra med mycket annat. Det ska bara bli otroligt coolt att ta del av OS och förhoppningsvis gör det att golfen blir en folksport. Så ser jag det, svårt föreställa sig hur det vore att stå där och vinna medalj. Mer kul att bara vara en del av OS.

Går fort

TT: Så du har koll på rankingen och vet vad som krävs för att få den andra svenska platsen?

– Ja, det vet jag. Men någonstans så får man slå en boll i taget och se var vi slutar. Jag vet inte ens när sista datum är. Vi kör på.

TT: Är det samma sak med Ryder Cup?

– Ja. Det är också en grej när man verkligen tar ett slag i taget, en runda i taget så får vi se var vi hamnar. Det går rätt fort, se bara förra veckan. Jag låg 28:a och hade en bra runda efter det, blev tvåa och har plötsligt hoppat upp till 72:a plats på världsrankingen. Så länge jag håller mitt huvud där, så vet jag att jag har en bra chans. Men jag kommer inte att ha någon speciell koll eller sitta och räkna eller tänka på ett visst datum, jag kommer hålla mitt schema så får vi se var det slutar.

Lite sliten

På Bro Hof finns ännu en chans att skutta vidare upp på världsrankingen.

Karlberg själv tonar dock ner förväntningarna något.

– Jag är rätt sliten. Det har varit rätt tuffa tävlingar. Det haglade och regnade på Irland, och det blev lite spännande på slutet på Wentworth och sen US Open-kvalet på det. Det känns lite nu. Förberedelserna har kanske inte varit så bra som de brukar vara, men det ska bli kul. Och banan är i fantastiskt skick, det bästa jag sett i Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset