Sport Sport-topp

Stenson laddar om mot OS

Henrik Stenson på hemmabanan i Barsebäck.
Henrik Stenson på hemmabanan i Barsebäck.

Henrik Stenson tog sin första majorseger i söndagsMen hur ska han nu ladda om till PGA-mästerskapet och OS, som spelas inom bara några veckor?– Det blir absolut tufft, säger han.

Två dagar efter den historiska British Open-segern höll Henrik Stenson en presskonferens på hemmabanan i Barsebäck.

Han har börjat inse vad han ställde till med i helgen.

– Det har börjat sjunka in, man börjar smälta segern lite mer för varje dag som går. Jag inser storheten i det. Det här var pricken över i:et efter 18 år som golfare. Det här var grejen som var kvar att göra i karriären, även om man självklart vill göra det igen nu.

– En pojkdröm som går i uppfyllelse. Man blir väldigt ödmjuk när man ser namnen som står på den här pokalen. Man har fått skriva in sig i golfhistorien för alltid.

Hoppas att inspirera

Stenson ser fram emot att slippa få frågor om när den första svenska majorsegern på herrsidan ska komma.

– Det är klart att det har varit lite av en ryggsäck vi burit med oss. Förhoppningsvis inspirerar den här segern även de andra svenskarna, de ser att det är möjligt. Men nu kommer ni väl att börja fråga om när den andra majorsegern egentligen ska komma, säger Stenson med ett leende.

Redan den 28 juli inleds årets sista major, PGA-mästerskapet. Och efter det är det OS.

– Gäller att hämta hem energi och det kan man givetvis göra genom att njuta. Det är inte fel och det blir ett kort stopp här i Sverige innan det bär av till USA och sen OS tätt inpå. Vi behöver ladda om och få lite tid för oss själva och med familjen.

"Alltid stort"

Han ser fram emot OS, då golfen är tillbaka på programmet.

– Det är alltid stort att representera sitt land, att representera Sverige. Det har jag gjort vid ett antal tillfällen genom åren och att som sportintresserad få vara med i OS, det kommer att bli riktigt kul. Jag har sett fram emot det ett antal år och kan man sedan göra sig själv och sitt land glada genom att ta medalj så är det klart att det skulle vara en bonus också.

– OS blir en stor upplevelse och en viktig tävling. Det ska bli intressant att spela där på en helt nybyggd bana. Många kan vinna, men jag bör vara en av favoriterna. Det skulle vara roligt med en medalj, helst en guldmedalj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset