Sport Sport-topp

Stenson och Nordqvist OS-klara

Henrik Stenson har fått sin OS-biljett. Arkivbild,
Henrik Stenson har fått sin OS-biljett. Arkivbild,

Golfstjärnorna Henrik Stenson och Anna Nordqvist samt laserseglaren Jesper Stålheim fick individuella klartecken till OS i Rio de Janeiro på onsdagen.Dessutom togs tre lag ut, vilket gör att OS-truppen består av 92 aktiva – och ser ut att bli större än den till London 2012.

Förutom de tre individuella biljetterna var det handboll damer, fotboll damer och bordtennis herrar som lades till sommarens OS-trupp av Sveriges olympiska kommittén, SOK.

Bordtennis har ett OS-kval kvar, det som flyttats från Ankara till Halmstad 12–16 april. För herrarnas del en formsak. Sverige är sjua i världen just nu, tack vare femteplatsen i lag-VM, och kommer att ha spelare med i OS både individuellt och i lag. Däremot är det mer oklart om damlaget kvalificerar sig.

– Både Li Fen och Matilda Ekholm är inne individuellt just nu, i lag behöver de kliva upp ett par steg på rankingen, säger herrarnas förbundskapten Marcus Sjöberg.

I London hade Sverige 136 aktiva med, som tog åtta medaljer.

Både fler antal aktiva och medaljer kan bli målet i Rio.

Större och starkare

– Vi kommer att sätta upp mål i juni. Större och starkare är inriktningen. Vi är på väg mot större trupp nu beroende på lagidrotterna. Men det är också individuella kval som pågår, det kan bli 150–160 aktiva, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Just nu är OS-truppen på samma nivå slagstyrkemässigt som vi var i London.

På säker mark

I den nya OS-idrotten golf får två från varje nation vara med. Världsrankningen gäller för OS. Världssjuan Henrik Stenson och Anna Nordqvist (16:e) är så högt rankade att de inte kan halka ner så långt att de missar kvalgränsen. Därav klartecken redan nu. David Lingmerth och Pernilla Lindberg ligger bäst till för övriga platser.

– Om det blir en herre och dam till vet vi inte än, säger Reinebo.

Nästa SOK-uttagning sker den 14 april. Sedan väntar troligen fem uttagningar till.

Läs också