Nyheter Sverige Sverige-topp

Stilla och jämnt i opinionen

Väljaropinionen ligger stilla. Arkivbild.
Väljaropinionen ligger stilla. Arkivbild.

Väljarsympatierna ligger i princip stilla i DN/Ipsos junimätning.Samtidigt byter opinionsinstitutet mätmetod och börjar redovisa sina skattningar av opinionen mindre exakt.

Socialdemokraterna är största parti med 26 procent i Ipsos senaste väljarbarometer, följt av Moderaterna med 24 procent. SD är kvar som tredje största parti på 17 procent.

Även mellan de politiska blocken är läget stabilt jämnt: 41 procent för alliansparterna mot 38 för regeringspartierna S och MP tillsammans med V. Historiskt är det inte en särskilt betryggande ledning för oppositionen.

– Oppositionen brukar vid den här tiden i mandatperioden ha ett något starkare stöd jämfört med det valresultat man sedan presterar, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Med junimätningen byter Ipsos mätmetod och kommer i fortsättningen att genomföra både traditionella telefonintervjuer och intervjuer via en panel på nätet. Även de som deltar i undersökningen digitalt är dock slumpmässigt rekryterade via telefon.

Ipsos hoppas att den nya blandmetoden ska ge säkrare skattningar av opinionen.

– Vårt mål nu är att ha en hållbar metod som mäter alla partier så bra som möjligt, säger David Ahlin till DN.

Samtidigt slutar opinionsinstitutet att redovisa väljarstödet i decimaler. Stödet skattas i stället till närmaste heltal.

– Decimalredovisning kan ge sken av att skattningarna är väldigt exakta. Decimalerna kan ge upphov till spekulationer om små uppgångar och nedgångar, säger David Ahlin till DN.