Nyheter Sverige Sverige-topp

Stilla och jämnt i opinionen

Väljaropinionen ligger stilla. Arkivbild.
Väljaropinionen ligger stilla. Arkivbild.

Väljarsympatierna ligger i princip stilla i DN/Ipsos junimätning.Samtidigt byter opinionsinstitutet mätmetod och börjar redovisa sina skattningar av opinionen mindre exakt.

Socialdemokraterna är största parti med 26 procent i Ipsos senaste väljarbarometer, följt av Moderaterna med 24 procent. SD är kvar som tredje största parti på 17 procent.

Även mellan de politiska blocken är läget stabilt jämnt: 41 procent för alliansparterna mot 38 för regeringspartierna S och MP tillsammans med V. Historiskt är det inte en särskilt betryggande ledning för oppositionen.

– Oppositionen brukar vid den här tiden i mandatperioden ha ett något starkare stöd jämfört med det valresultat man sedan presterar, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Med junimätningen byter Ipsos mätmetod och kommer i fortsättningen att genomföra både traditionella telefonintervjuer och intervjuer via en panel på nätet. Även de som deltar i undersökningen digitalt är dock slumpmässigt rekryterade via telefon.

Ipsos hoppas att den nya blandmetoden ska ge säkrare skattningar av opinionen.

– Vårt mål nu är att ha en hållbar metod som mäter alla partier så bra som möjligt, säger David Ahlin till DN.

Samtidigt slutar opinionsinstitutet att redovisa väljarstödet i decimaler. Stödet skattas i stället till närmaste heltal.

– Decimalredovisning kan ge sken av att skattningarna är väldigt exakta. Decimalerna kan ge upphov till spekulationer om små uppgångar och nedgångar, säger David Ahlin till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset