Sport

Stjärnmöte i OS-avstamp

Sarah Sjöström tar avstamp inför OS och gör säsongens första tävling i långbana. Arkivbild.
Sarah Sjöström tar avstamp inför OS och gör säsongens första tävling i långbana. Arkivbild.

Sarah Sjöström tar avstamp mot OS i Rio med säsongens första tävling i långbana.Det blir en start mot några av de allra bästa.Däribland ett stjärnmöte på favoritdistansen 100 meter fjäril med comebackande OS-mästarinnan Dana Vollmer.

Sjöström är en av flera blågula simmare som avrundar landslagets två veckor långa träningsläger i Florida med att tävla i den amerikanska GP-serien i Austin, Texas, fredag–söndag.

– Det är det bästa sättet att kunna börja det här OS-året på. Det är väldigt sällan vi får chansen att möta amerikanerna utanför VM, säger Sjöströms tränare Carl Jenner.

Bragdguldsvinnaren, Sveriges största guldhopp i Rio, är anmäld i fem grenar, 100 meter fjäril, 50, 100 och 200 meter fritt och 100 meter ryggsim.

Stjärntätt

De fyra första är de grenar hon simmar i OS och förutom Vollmer ställs hon mot amerikanska stjärnor som Missy Franklin, fyra OS-guld i London, Katie Ledecky, VM-drottning i Kazan med fem guld, veteranen Natalie Coughlin, tolv OS-medaljer.

Det mest spännande mötet för Sjöström blir mot Vollmer, 28-åringen som gjort comeback efter barnafödande. De har inte mötts sedan VM-finalen i Barcelona 2013 då Sjöström tog guld och amerikanskan brons.

– Alla Sarahs grenar blir intressanta, det kommer att bli väldigt hög klass. Vi vill ha kvalité i tävlandet nu fram till OS, säger Jenner.

Skickade gratulation

När Sarah Sjöström slog amerikanskans världsrekord på 100 meter fjäril i VM i Kazan gratulerade Vollmer henne på Twitter, med tillägget att hon såg fram emot deras möte i Rio.

Nu får de känna på varandra med knappt sju månader kvar till OS.

Sjöström tog två guld och totalt fem medaljer i VM i Kazan i augusti och följde upp det med lika många medaljer, varav tre guld, i kortbane-EM i Israel förra månaden.

Tävlingen i Austin är Sjöströms första i långbana sedan i somras. Hennes nästa tävling blir i Malmö den 30–31 januari.