Sport Sport-topp Nyheter

Stjärnspäckat på Alis begravning

En bild av Muhammad Ali på Muhammad Ali Center i Louisville.
En bild av Muhammad Ali på Muhammad Ali Center i Louisville.

Den amerikanske skådespelaren Will Smith och den brittiske tidigare boxningsvärldsmästaren Lennox Lewis kommer tillsammans med sex familjemedlemmar och nära vänner att bära kistan under Muhammad Alis begravning.

Begravningen hålls i födelsestaden Louisville, Kentucky, på fredag.

USA:s tidigare president Bill Clinton, skådespelaren Billy Crystal och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan finns bland dem som ska hålla tal vid den offentliga delen av begravningsceremonin, enligt en talesperson för Alis familj.

"Fred och tolerans"

Efter en ceremoni för familjen och en muslimsk bönestund på torsdag– som hålls i Freedom Hall där Ali gick sin sista match i Louisville 1961 mot Willi Besmanoff – ska kistan på fredag föras genom Louisvilles gator. Alis önskan ska ha varit att processionen framförs långsamt så att alla som vill får möjlighet att ta farväl, rapporterar flera medier.

Själva minnesstunden ska sedan hållas i en idrottsarena med plats för tusentals åskådare i centrala Louisville. Ceremonin kommer att kunna följas via internet och tv-sändas i stora delar av världen.

Enligt familjen och staden Louisville syftar ceremonin till att sända ett universellt budskap om fred och tolerans. Ali var själv med och planerade för ceremonin, uppger AFP.

– Han var folkets mästare så han ville att minnesstunden skulle spegla det, säger familjens talesperson Bob Gunnell enligt AFP.

Parkinsons sjukdom

Den trefaldige boxningsvärldsmästaren och en av historiens allra största idrottsmän avled 74 år gammal på ett sjukhus i Scottsdale, en förort till Phoenix, Arizona, i lördags morse svensk tid. Han hade då varit inlagd på sjukhuset i ett par dagar på grund av andningsvårigheter men dödsorsaken anges vara blodförgiftning. Ali led sedan 1980-talet av Parkinsons sjukdom.

Hans kvarlevor flögs till Louisville med ett privatplan i söndags. Han kommer att begravas på Cave Hill Cemetery.

David Goldman/AP/TT
Den offentliga ceremonin på fredag hålls i The KFC Yum Center i Louisville.
ED REINKE/AP/TT
Muhammad Ali kramar Bill Clinton. Arkivbild.
Ross D. Franklin
Muhammad Ali och Billy Crystal. Arkivbild.
Michael Caulfield/AP/TT
Will Smith, som spelade huvudrollen i Michael Manns film "Ali" (2001), blev nära vän med Ali efter filmen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset