Sport

Stockholm Marathon tappar löpare

Efter många års uppgång har Stockholm Marathon tappat markant.Jämfört med rekordåret 2014 är nästan 5 000 färre löpare anmälda i år.– Det är trender helt enkelt, säger Ulf Saletti, tävlingschef för Stockholm Marathon.

Under knappt en tjugoårsperiod ökade antalet anmälningar till Stockholmsmaran från 11 000 till nästan 22 000 rekordåret 2014. På bara två år har det gått brant nedåt. Dagarna före årets lopp på lördag var 17 109 löpare anmälda. En nedgång med 22 procent.

Ulf Saletti ser flera orsaker till trendbrottet. Medan många maratonlopp tappat aktiva, så ligger halvmaror kvar på samma nivå och även kortare lopp har ökat lite. Fler och fler människor springer, men konkurrensen från fler lopp och olika uthållighetstävlingar har ökat.

– Det finns många fler alternativ i dag än för bara fem år sedan, säger han.

En annan tendens är att det främst är storstadsbor som har svikit de senaste åren.

– Det är de som är trendkänsligast. Stockholm har gått från 4 000 till 2 800 i år, säger Stockholm Marathons pressansvarige Lorenzo Nesi.

Han påpekar även att löpare från Finland har minskat kraftigt, en orsak kan vara att Helsingforsmaran lockar mer.

Stockholm Marathon lägger energi på att vända trenden igen.

– Vi har gjort en hel del arbete inför 2017, där vi ska försöka ta ett omtag och hitta andra som är potentiella maratonlöpare så att vi hamnar någonstans runt 17-18-19 000. Vi är fortfarande femma i Europa, säger Ulf Saletti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset