Nyheter Ekonomi Sverige

Stopp för polisens Volvobilar

En polisbil av märket Volvo tas ur tjänst. Fler följer efter ett mjukvarufel som bland annat påverkar bromsarna. Arkivbild.
En polisbil av märket Volvo tas ur tjänst. Fler följer efter ett mjukvarufel som bland annat påverkar bromsarna. Arkivbild.

Volvo informerade på onsdagen polisen om ett mjukvarufel som drabbar ett 100-tal tjänstebilar. Men övriga kunder – okänt hur många – får vänta på varningen.

Polisbilar av märket Volvo återkallas på grund av ett mjukvarufel som kan påverka bromsförmåga, styrförmåga, strålkastare och radio, rapporterar corren.se. Enligt nättidningen berörs 116 Volvobilar i hela landet.

Pressekreterare Malin Näfver på polisens nationella mediecenter bekräftar för TT att det gäller ett 100-tal Volvobilar, såväl utryckningsfordon som civila tjänstebilar. De aktuella modellerna är V60 och V70 från 2016 med femcylindriga dieselmotorer.

Får brev

Polismyndighetens ekonomiavdelning skickade på onsdagen ut information till polisregionerna om felet med en rekommendation om att uppgradera programvaran på Volvoverkstäder.

Sent på kvällen fick TT kontakt med Volvo Car Sverige för att få veta hur många andra kunder som kan ha drabbats av mjukvarufelet.

– Det vet vi inte än. Vi håller på och sammanställer det, svarar presstalespersonen Stefan Elfström.

– Alla andra berörda kunder kommer att få ett brev där de ombeds att kontakta en Volvoverkstad för att få den nya mjukvaran uppladdad i sina bilar.

TT: Men ni har identifierat polisbilarna i den totala mängden?

– Ja, polisen är en viktig kund till oss och de har vi haft direktkontakt med. Polisen har egna verkstäder och kan själva ladda ner mjukvaran. Det är inte fallet med vanliga privatkunder.

Startar om

TT: Polisen har stoppat de aktuella Volvobilarna. Är det inte farligt för andra kunder att köra vidare?

– Vi har haft ett antal kunder som upplevt det här bekymret att bilen startar om under körning, under en halv till en sekund. Det upplevs som obehagligt men vi har inte fått några rapporter om olyckor eller incidenter. Självklart tar vi det på största allvar.

TT: När kommer övriga kunder att få meddelande om att de eventuellt har fel på sin bil?

– Det skickas ut snarast och den nya mjukvaran finns tillgänglig på alla Volvoverkstäder senast under morgondagen (torsdag), svarar Stefan Elfström.