Nyheter Sverige

Stor ökning av kortbedrägerier

Bedrägerier över nätet har nästan fördubblats under första halvåret i år. Arkivbild.
Bedrägerier över nätet har nästan fördubblats under första halvåret i år. Arkivbild.

Hur säkert handlar du över nätet? Det senaste året har bedrägerierna med betalkort nästan fördubblats enligt ny statistik. Polisen menar att bankerna inte tar sitt ansvar för säkerheten.

Det sker allt oftare att de kortuppgifter som vi vanliga konsumenter använder när vi handlar över nätet, stjäls och sedan säljs vidare. Bara under första halvåret 2016 ökade antalet fall med 87 procent, jämfört med samma tid under förra året, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

Ebay har hackats

Det handlar om de uppgifter vi kortägare själva fyller i när vi handlar på nätet, som sedan säljs vidare av hackare. En sajt som hackats och blivit bestulen på uppgifter är den stora amerikanska sajten Ebay.

– Det kostar ungefär 250 kronor att få någons kortnummer, CVV-kod och utgångsdatum, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid Polisens nationella bedrägericenter till TT. I Sverige har handlarna och bankerna gått samman om ett säkrare betalsystem, men det gäller exempelvis inte på utländska sajter. Vissa svenska sajter har enligt Jan Olsson, låtit bli att införa systemet eftersom det uppfattas som alltför krångligt för kunden.

Svårt att skydda sig

– Det är otroligt att det inte krävs mer än kortnummer, CVV-kod och utgångsdatum, för att kunna genomföra ett köp, säger han.

För den enskilde är det inte helt lätt att skydda sig. Intrången kan ske på stora, trovärdiga företag som många beställer varor från. Men bedrägerier skulle gå att minska radikalt, enligt honom om bara bankerna såg till att införa mer skyddade betalsystem. Men det skulle innebära lite krångligare och lite mer tidsödande sätt att betala när man handlar över nätet, säger Jan Olsson.

Svårt att skydda sig

– En del banker har en service där du kan spärra ditt kort mot köp utomlands och över nätet. Då kan inte brotten ske. Men bankerna ger ut korten öppna och kunderna får själva säga till om det ska stängas. Det borde vara tvärtom, säger Jan Olsson, som märkt att folk ofta inte känner till möjligheten att spärra kort, eller bara är slöa och håller kortet öppet, trots riskerna.

Enligt polisen cirkulerar det i dag miljontals kortuppgifter på säljsajter på nätet. De som köper uppgifter är ofta mer intresserade av att köpa varor till sig själva än att sälja produkterna vidare.

– De köper oftast elektronik, som mobiltelefoner, och kläder. Vilket visar att det är enskilda personer som håller på med det här, säger Jan Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset