Sport Fotboll

Stor CL-press på Londonlagen

José Mourinhos Chelsea måste ta en poäng hemma mot Porto för att säkra avancemang i Champions League.
José Mourinhos Chelsea måste ta en poäng hemma mot Porto för att säkra avancemang i Champions League.

Den största pressen vilar på José Mourinho i Chelsea. Det värsta utgångsläget har Arsène Wenger och Arsenal.Londonlagens ödeskväll i Champions League-fotbollen är här.

Chelseas tränare José Mourinho uttrycker det bäst själv.

Han rubricerar onsdagens möte med Porto som en cupmatch, ingen normal gruppavslutning. Om Dynamo Kiev programenligt besegrar nollpoängaren Maccabi Tel-Aviv är det färdigspelat i Champions League för säsongen för ett av lagen på Stamford Bridge. Chelsea går till åttondelsfinal om laget klarar minst oavgjort medan Porto måste vinna för att säkra en slutspelsplats.

– Chelsea eller Porto, ett av lagen åker ur. Det är verkligen en viktig match, säger Mourinho.

Pressen blir inte enklare att hantera i och med resultaten hemma i Premier League, där 0–1-förlusten hemma mot Bournemouth i lördags är den senaste i en lång rad av smällar. Enligt brittiska medier diskuterade ägaren Roman Abramovitj situationen med sina närmsta medarbetarbetare i klubben – rådgivaren Marina Granovskaja och tekniske direktören Michael Emenalo – och ska sedan ha meddelat Mourinho att det krävs avancemang i Champions League för att portugisen ska få behålla jobbet.

"Vore dåraktigt"

Chelsea har gjort ett mål på de fyra senaste Premier League-matcherna och inte fått bollen över mållinjen sedan 4–0-segern mot Maccabi Tel-Aviv för två veckor sedan.

– Målskytte hänger mycket på individen. Skapandet är kollektivt men avsluten är individberoende och för närvarande finns det (kvaliteten) inte där, säger Mourinho.

Inför ödesmatchen får den 52-årige portugisen stöd från förra Manchester United-managern Alex Ferguson.

– Det finns ingen mening med att sparka en av tidernas bästa tränare. Det vore dåraktigt, ett tecken riktigt dåligt ledarskap, säger den tidigare ärkerivalen.

Svit i fara

För Arsène Wenger och Arsenal står en av Champions League-fotbollens ståtligaste sviter på spel i det direkt avgörande bortamötet med grekiska Olympiakos. Chelseas granne i norr har nått slutspelet 15 år i följd, men ligger illa till inför gruppavslutningen. Efter förlusten på Emirates Stadium, 2–3, måste Arsenal vinna med två mål, alternativt med uddamålet förutsatt att laget hittar nätet minst tre gånger, på Karaiskakis-stadion i Pireus.

Med tanke på Arsenals stora skadebekymmer – sju spelare saknas, däribland Alexis Sanchez och Santi Cazorla – är uppgiften minst sagt knepig, men Wenger hämtar tillförsikt i lagets framgångar i Premier League, senast 3–1 hemma mot Sunderland.

– Det var enormt viktigt för vårt självförtroende. Jag var riktigt nervös för jag visste att det var en avgörande match för säsongen. Segern har gjort det enklare för oss att ladda för Olympiakos. Och det positiva är att vi vet exakt vad vi måste göra, säger han.