Nyheter Toppnyheter

Stor förödelse i Fiji efter orkan

Förödelsen är stor efter i Fiji efter att orkanen Winston drog in över landet.
Förödelsen är stor efter i Fiji efter att orkanen Winston drog in över landet.

Minst sex människor har omkommit i den kraftiga orkanen som drog in över Fiji. Arbetet med att röja upp har påbörjats men förödelsen är stor.– Många småbyar är hårt drabbade, säger svensken Nils Markus Karlsson till TT.

Orkanen Winston drog in med full kraft mot turistparadiset Fiji i fredags kväll, lokal tid. 41-årige Nils Markus Karlsson, från Malmö, befann sig i huvudstaden Suva. Där slogs elen ut, lyktstolpar böjdes och träd jämnades med marken.

– Men det är mycket värre i norra delen av landet och på småöarna. Där ska människorna ha det för jävligt, säger han.

Hittills ligger dödssiffran på minst sex personer. Men fler väntas ha omkommit i orkanen, som är den kraftigaste i Fijis historia med genomsnittliga vindstyrkor på 82 meter per sekund.

"Känns olustigt"

Vid midnatt, lokal tid, visste myndigheterna fortfarande inte hur pass illa öborna drabbats. Många platser har varit helt omöjliga att nå.

– Flera byar ska vara helt nedblåsta sägs det. Jag har vänner här och där men har inte kunnat nå dem. Det känns olustligt. Jag vill ha besked om att de lever, säger Nils Markus Karlsson.

Premiärminister Voreqe Bainimarama sade att stormen gick till "angrepp mot Fiji", när han talade till folket i den fattiga nationen på cirka 900 000 invånare som är starkt beroende av sin turistnäring.

Undantagstillstånd

Bainimarama utlyste ett månadslångt undantagstillstånd på grund av naturkatastrofen. Alla skolor, av vilka många används som evakueringscenter, kommer att hållas stängda i en vecka.

Internationella flygbolag, som på grund av ovädret ställt in sina flygningar till Fiji, ska under måndagen bedöma om det är möjligt att återuppta flygtrafiken.

AP/TT
En satellitbild av orkanen Winston.
Privat
Stålröret till en skylt har vikt sig i den hårda vinden.
Privat
Nils Markus Karlsson, 41, från Malmö, var i huvudstaden Suva när den kraftiga orkanen drog in över Fiji. Stålröret till en skylt har vikt sig i den hårda vinden.