Nyheter Sverige Sverige-topp

Stor insats mot festande kriminella

Krogar runt Stureplan genomsöktes i den stora polisinsatsen. Arkivbild.
Krogar runt Stureplan genomsöktes i den stora polisinsatsen. Arkivbild.

Grovt kriminella som åkt in till centrala Stockholm för att festa blev av med kontanter och guldringar. I en stor insats sökte polisen och kronofogden igenom bilar och krogar.

Insatsen i fredags kväll gjordes för att öka tryggheten i krogmiljön samtidigt som man mätte ut skulder från kriminella, rapporterar SVT.

– Helgproblematiken är att kriminella kommer överallt ifrån in till Stockholm och lever loppan. Kriminella ska inte åka in till stan och flasha med pengar och bilar när de har skulder till brottsoffer, säger polisens insatschef John Franco till TT.

Ett 20-tal poliser från hela Stockholm deltog.

– De som jobbar i förorterna känner igen sina kriminella. Trygghetskänslan man kan ha som kriminell, att man kan försvinna i den stora massan på krogen, den försvann när poliser de kände igen från sina områden kom in, säger John Franco.

Sökte igenom bilar

Centralbron spärrades av och polisen kontrollerade vilka som satt i bilarna på väg in till Stockholm.

– Samtidigt åkte en rörlig del av insatsen runt i stan och profilerade för oss kända personer, säger John Franco.

Misstänkta personer visiterades och deras bilar genomsöktes.

Sedan riktades insatsen mot krogar kring Stureplan, Sveavägen och Fridhemsplan.

– Vi märke att folk vällde ut av den massiva polisnärvaron. De som inte var bekväma med att vi var där sög vi tag i. Kände vi igen en kriminellt belastad person tog vi ut dem för samtal. I vissa fall ledde det till kroppsvisitation, i vissa fall till ingenting, men personen kände sig påpassad, säger John Franco.

Tårgas och knivar

Ett 40-tal personer visiterades och ett tiotal bilar genomsöktes. Knivar, tårgas och droger beslagtogs, medan kronofogden utmätte guldringar och kontanter från skuldsatta kriminella.

Kronofogden deltar återkommande i liknande insatser med polisen runt om i landet.

– Särskilt bra känns det om pengarna går till brottsoffer, säger Göran Erixon, chef för Kronofogdens specialindrivningsenhet.