Nyheter Världen

Stor oenighet inför Syrien-samtal

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura. Arkivbild.
FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura. Arkivbild.

Inbjudningar till fredssamtalen om Syrien har gått ut efter intensiva utspel och diskussioner kring vilka som ska delta i samtalen för oppositionen. Samtalen ska börja på fredag.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har skickat ut inbjudningar till fredssamtal om Syrien i Genève. En talesperson för de Mistura vill inte tala om hur många grupper det rör sig om eller om inbjudan har skickats till deltagarna personligen eller till gruppledarna.

Namnen på de inbjudna offentliggörs först när de har bekräftat sitt deltagande, säger talespersonen.

Oense om deltagande

Förhandlingarna skulle enligt den tidigare FN-planen ha startat i måndags, men oenighet om vilka som ska representera den splittrade syriska oppositionen har förhalat det hela. Diskussionerna och de politiska utspelen var intensiva ända in i det sista.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu meddelade att han inte vill se kurdiska PYD, Demokratiska unionspartiet, delta i fredssamtalen. PYD, som strider mot IS i Syrien, bör i så fall delta i fredssamtalen på samma sida som president Bashar al-Assad, krävde Ahmet Davutoglu, enligt Reuters.

Bland de inbjudna finns den saudistödda förhandlingsdelegationen HNC. Det är en organisation som representerar viktiga oppositionsgrupper och som bildades i Riyadh förra året.

Individuella inbjudningar

Men inbjudningar har sänts även till flera oppositionella som står utanför HNC, som krävt att vara den enda representanten för oppositionen.

Den syriska aktivisten Randa Kassis sade till Reuters att hon fått en individuell inbjudan, vid sidan av Haytham Manna, Saleh Muslim, Ilham Ahmed och Qadri Jamil.

Manna, som representerar den politiska grenen av kurdisk-arabiska alliansen, och Jamil, tidigare vicepremiärminister som fick sparken 2013, har bägge bekräftat att de bjudits in.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov yttrade sig kritiskt om att vissa parter i fredsprocessen uppträder nyckfullt och oacceptabelt när de nekar till att förhandla. För att kunna nå ett fredsavtal är det också nödvändigt att kurderna deltar i samtalen, enligt Lavrov.