Nyheter Sverige

Stor oro inför badsommaren

Hittills har dubbelt så många drunknat i år jämfört med motsvarande period i fjol. Arkivbild.
Hittills har dubbelt så många drunknat i år jämfört med motsvarande period i fjol. Arkivbild.

Den svarta drunkningstrenden fortsätter. Fram till och med maj i år har dubbelt så många drunknat jämfört med motsvarande period i fjol.– Jag är orolig inför sommaren, säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet.

Under några år var det färre än 100 som omkom i drunkningsolyckor varje år, men sedan 2013 har antalet omkomna börjat stiga igen.

Anders Wernesten är orolig över att flera olyckor kan inträffa på grund av det stora antalet asylsökande som har kommit till Sverige.

– De har inte alltid de simkunskaper som behövs. Jag är rädd för att vi kommer att få många olyckor i år, säger han.

Under årets fem första månader har 45 personer drunknat, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet. Motsvarande period förra året drunknade 23 personer.

Den största förklaringen till det är att olyckorna på is ökade kraftigt i år. I fjol drunknade fyra personer vid isolyckor under de första månaderna, i år är den siffran 17.

– Isarna kom ju sent. Många var sugna på att åka skridskor och gav sig ut på dåliga isar, säger Anders Wernesten.

Även juni månad har börjat dystert. I onsdags skadades en fyraårig flicka svårt i Uppsala, i torsdags drunknade en 15-årig pojke i Eskilstuna och på fredagen drunknade en 15-årig pojke i Ale utanför Göteborg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset