Nöje Utbildning Nyheter

Stor satsning på studieförbunden

Folkbiblioteken får 10,5 miljoner extra. Arkivbild.
Folkbiblioteken får 10,5 miljoner extra. Arkivbild.

Studieförbunden tillförs 97 miljoner kronor, framför allt för att stärka de nyanländas språkkunskaper. Pengarna tas till största delen från Migrationsverket och ingår i regeringens budgetsatsning på de asylsökande.

Regeringen vill därmed göra det möjligt för studieförbunden att skapa meningsfull sysselsättning under asyltiden. Samtidigt ska 21 miljoner kronor tillföras för att skapa fler utbildningsplatser inom kontakttolkutbildningen.

Vårbudgeten rymmer också en satsning på landets folkbibliotek på 10,5 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för inköp av litteratur på andra språk än svenska, och för att på olika sätt stötta de nyanlända. Men satsningen görs ändå utan några nya krav på biblioteken, enligt kulturminister Alice Bah Kunke (MP).

– Vi förstärker det arbete som biblioteken redan gör, sade kulturministern tidigare till TT.

Forum för levande historia får 3,5 miljoner kronor extra, framför allt för att stärka det regionala arbetet. Höjningen görs mot bakgrund av den växande polariseringen i samhället.

Även Judiska museet i Stockholm får nya pengar, 1,5, miljoner kronor, för att genomföra en flytt till Gamla Stan. I dag ligger museet på Hälsingegatan i Vasastan men ska nu flytta till den plats där landets första synagoga låg.

Regeringen avsätter samtidigt 500 000 kronor för att göra samhällsinformation och lättläst litteratur tillgänglig för grupper som har andra modersmål än svenska.