Sport Nöje TV Nyheter Ekonomi

Stor skepsis till evenemangslista

Landslagets Lotta Schelin efter VM-bromset 2011. Arkivbild.
Landslagets Lotta Schelin efter VM-bromset 2011. Arkivbild.

Skepsisen är stor till att upprätta en lista över stora evenemang, främst sport, som ska kunna ses fritt i tv. Bland de få positiva finns SVT och Friidrottsförbundet. Regeringen avvaktar.

Konkurrensverket, Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet, TV4, Sveriges olympiska kommitté är emot eller anser att det inte finns några verkliga skäl till att upprätta en lista.

– Vi avråder från att införa en lista och vi har svårt att se behov av en, säger Björn Axelsson, handläggare på Konkurrensverket.

En rad instanser, förbund och företag har tyckt till om ett förslag från Myndigheten för radio och tv om hur villkoren för en sådan lista kan se ut.

Gammal möjlighet

Till motståndarna hör också mediebolagen MTG, Discovery och Telia Sonera medan Vasaloppet välkomnar förslaget, där tävlingen är ett av de evenemang som finns med.

Den sista februari ska myndigheten lämna över förslaget till regeringen, och hittills har myndigheten inte ens sagt om den har någon egen åsikt om behovet av en lista.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) gav i höstas myndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag, men hon eller regeringen har inte sagt något om hur de i slutändan ställer sig till att faktiskt besluta om en lista.

Möjligheten att upprätta en lista har funnits i snart 20 år och faller tillbaka på ett EU-direktiv. Syftet är att stora händelser som VM och EM i stora sporter, OS och stora nationella evenemang ska kunna ses av så många som möjligt i tv och inte vara inlåsta bakom dyra abonnemang. Både 2012 och 2014 bad riksdagen regeringen, genom så kallade tillkännagivanden, att föreslå en lista.

Mer täckning

Det nuvarande förslaget bygger vidare på ett tidigare som inte genomfördes, men med åtminstone en viktig skillnad. Regeringen har sagt att listade evenemang måste visas i kanaler som har minst 90 procents täckningsgrad, inte 80 som det tidigare förslaget löd.

Det är regeringen som i slutändan beslutar om en lista. Den måste också godkännas av EU-kommissionen.