Nyheter Världen Sverige

Stor utmaning med idrottsintegration

Ensamkommande flyktingbarn får lära sig åka skidor i Ekebyhovsbacken i Stockholm genom ett ideellt integrationsprojekt.
Ensamkommande flyktingbarn får lära sig åka skidor i Ekebyhovsbacken i Stockholm genom ett ideellt integrationsprojekt.

Regeringen satsar i år 90 miljoner på att idrotten ska bidra till integrationsarbetet med nyanlända.Mer än bara pengar – bland annat fler ledare – behövs dock för att lyckas, anser flera företrädare.

Av det statliga anslaget fördelas nu drygt 40 miljoner kronor till distriktsidrottsförbunden. Hos dem kan lokala idrottsföreningar som vill bidra med integrationsarbete ansöka om pengar.

Intresset är stort men det är också utmaningarna i arbetet, säger Amir Azrafshan, sedan i höstas koordinator vid Dalarnas idrottsförbund.

– Det är hur mycket folk som helst som hör av sig men vi måste få fler ledare och bredda ledarutbudet med folk från de länder som nu kommer till Sverige, säger han.

Problemet är inte att idrotten inte vill hjälpa till utan det handlar om bristen på resurser, påpekar hans kollega i Skåne, distriktsidrottschefen Patrik Karlsson.

– Vi har 33 olika kommuner och lika många olika scenarier. Många har redan fullt upp med att hitta ledare och träningstider, säger han till TT.

Stora utmaningar

Av en miljon kronor som Skånes distrikt tilldelades under 2015 har därför bara cirka hälften kunnat delas ut till olika föreningar. Resterande medel får i stället skjutas över till 2016.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) medger att det finns stora utmaningar med såväl ledarfrågan som tillgänglighet vid exempelvis olika idrottsanläggningar.

– Det är viktigt från idrottsrörelsen att man ser att det inte bara är deltagare även människor ledarerfarenhet man nu får. Jag vet att man lyckats med det här på sina håll men man skulle också kunna göra mer. När det gäller den andra biten har vi ett ansvar mot kommunerna. Vi behöver ha en dialog: hur kan de klara av sin lokalförsörjning på bättre sätt och finns det något, till exempel genom ändrat regelverk, som vi kan bidra med.

Kan locka lycksökare

Riksidrottsordförande Björn Eriksson välkomnar satsningen men varnar för att ansvaret kan bli för stort.

– Vi är till för att hjälpa att få in människor i samhället men vi kan inte ta över processen. Vi måste fortsätta ha rätten att bestämma över våra resurser och det finns en risk, inte minst på den kommunala nivån, att man börjar styra vad vi ska göra, till exempel "det vore bra om ni kunde hjälpa till även med läxläsningen". Sådant är angeläget men inte idrott.

TT: Finns det också inte en risk att de medel som nu delas ut lockar lycksökare på samma sätt som när det gäller boendelösningar för flyktingar?

– Du har rätt och vi kommer säkert bli lurade här och var men det är inga argument för att inte göra något – däremot att ställa krav på de som söker pengar.

Erik Nylander / TT
Ensamkommande flyktingbarn får lära sig åka skidor i Ekebyhovsbacken i Stockholm genom ideellt integrationsprojekt. "Det går ut på att de ska ha kul, lära sig åka skidor, tycka om snön och få något annat att tänka på", säger en av initiativtagarna, Julia Lisspers Tungström.