Nyheter Världen

Stora firanden i Turkiet – några kuppmakare håller ut

Tusentals turkar gick ut på gatorna och firade efter att regeringen hade slagit ner militärkuppen, men fortfarande håller några av kuppmakarna ut. 6 000 människor har frihetsberövats efter kuppförsöket.

AP/TT

Människor samlas för att visa sitt stöd för regeringen.

På flera torg runt om i Turkiet samlades under lördagskvällen människor för att visa sitt stöd för regeringen och missnöje med kuppförsöket.

- De försökte genomföra en statskupp och de misslyckades. Jag är glad att de inte lyckades. Vi firar som på en festival. Turkiet firar, säger Hayrullah Kul, 55, till AFP:s reporter på Kisiklitorget i Istanbul.

På Konaktorget i kuststaden Izmir, Taksimtorget i Istanbul och Kizilaytorget i centrala Ankara viftade människor med röda flaggor och skanderade slagord, rapporterar Hürriyet Daily News.

Även om regeringen säger sig ha full kontroll över situationen så fanns det på söndagen fortfarande några grupper av kuppmakare som höll ut i Istanbul. De ska inte utgöra någon risk, enligt turkiska myndigheter, rapporterar Reuters.

Det finns också några nyckelfigurer ur militären som ännu inte är gripna, men det kommer de troligen att bli snart, enligt myndigheterna.

Hittills har 6 000 personer frihetsberövats i Turkiet i samband med kuppförsöket och den siffran väntas stiga, enligt Reuters med hänvisning till tv-kanalen NTV, som citerar Turkiets justitieminister Bekir Bozdag.

Minst 250 personer har dödats under sammandrabbningarna, bland dem en turkisk fotograf som dödades av soldater i Istanbul, enligt European Federation of Journalists.

Förutom firandet på gatorna kom också rapporter om våld mot soldater. På den tidiga lördagsmorgonen gav 50 militärer, som medverkade i kuppförsöket, upp på en av broarna som går över Bosporen i Istanbul.

Soldaterna övergav sina stridsvagnar och sträckte händerna i luften. Efter det blev de attackerade av anhängare till regeringen, enligt vittnen till nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesminister John Kerry pratade med sin turkiska motsvarighet Mevlüt Cavusoglu och uppmanade Turkiet till återhållsamhet, enligt Reuters. Kerry förnekade också all amerikansk inblandning och han kallade de misstankarna för "helt falska" och något som kunde skada relationerna med USA.

Kerry sade också att fokus på striderna mot Islamiska staten, IS, måste fortsätta.

Svenska UD avråder tills vidare från ickenödvändiga resor till Turkiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset