Nöje Musik Melodifestivalen 2016

Stora kontraster i Melodifestivalen

David Lindgren framför bidraget "We are your tomorrow" bland gröna laserstrålar i Malmö.
David Lindgren framför bidraget "We are your tomorrow" bland gröna laserstrålar i Malmö.

Som natt och dag. Skillnaden mellan artisternas shower i Malmö och Norrköping är stor. Men det är ingen slump att SVT lägger liknande nummer i samma deltävling.

Laser, skuggspel och rörlig grafik projicerad på en kroppsstrumpa. När Melodifestivalens andra deltävling hölls i Malmö bjöds det på överlastade scenshower och högteknologiska nummer. Kontrasten är stor om man jämför med deltävling tre som avgörs i Norrköping i dag.

Här är det plötsligt 1995. Artister mitt på scenen med glada dansare runt omkring sig. "Klassiska, stora dansshower", för att använda Christer Björkmans ord.

Ingen slump

Han är festivalens exekutive producent och har slutgiltigt ansvar för innehållet i programmen. Att det blivit så stor skillnad mellan artisternas shower i Malmö och Norrköping är ingen slump.

– Jag försöker tänka till sista steget och på hur finalen kommer att se ut. Med lärdom av 2013, när vi hade nio killar och en tjej i finalen. Det är en väldigt dålig final i alla avseenden. För att undvika det måste man sätta lite likartade nummer mot varandra, säger Christer Björkman.

Tanken är alltså att lägga många prylberoende och högteknologiska nummer i en deltävling och många klassiska i en annan. Allt för att få en god spridning i finalen. Det finns också en rättviseaspekt som SVT i någon mån försöker ta hänsyn till.

– Om man sätter ett väldigt högteknologiskt nummer i en sån här deltävling så kan det finnas en risk för att folk röstar på det bara för att det är häftig teknik. Det är inte heller bra, säger Christer Björkman.

Undantaget heter Zia

Undantaget i Norrköping är det nummer som Oscar Zia presenterar. Han har i och för sig inga stora scenbyggen eller laserlampor. Dessvärre heller ingen kroppsstrumpa, men hans bidrag "Human" presenteras för tv-tittaren i vad som närmast kan kallas en musikvideo. Bildproducenten ska hinna med hela 208 klipp under framträdandet. I vanliga fall brukar antalet klipp under ett framträdande ligga på ungefär 80.

Innebär det en fördel för Oscar Zia?

– Det är inte säkert. När man går den här vägen, som är progressiv och i framkant, så finns risken att man blir för smal. Men det vet de ju, de tar den risken. Som tv-makare är det fantastiskt att sätta tänderna i de där 208 klippen, säger Christer Björkman.

Henrik Montgomery/TT
Wiktoria tog hjälp av meriterade specialeffektsmakare när hon uppträdde i Malmö.
Henrik Montgomery/TT
Isa bland dramatiska skuggor under genrepet inför deltävling två i Malmö.
Janerik Henriksson/TT
SaRaha sjunger låten "Kizunguzungu" i ett virvlande konfettiregn under genrepet inför Melodifestivalens tredje deltävling i Norrköping.
Janerik Henriksson/TT
Swingfly och Helena Gutarra tävlar med låten "You carved your name" i Melodifestivalen.
Janerik Henriksson/TT
Oscar Zia under repetitionerna inför Melodifestivalens tredje deltävling i Norrköping.