Nyheter Toppnyheter Världen

Stora protester i Makedonien

Regimkritiska demonstrationer ledde till våldsamheter tidigare i veckan när presidentens medarbetares kontor plundrades och möblerna sattes i brand.
Regimkritiska demonstrationer ledde till våldsamheter tidigare i veckan när presidentens medarbetares kontor plundrades och möblerna sattes i brand.

Tusentals människor gick ut på gatorna i Makedoniens huvudstad Skopje för tredje kvällen i rad, för att visa sitt missnöje över presidenten Gjorge Ivanovs beslut att stoppa utredningarna rörande mer än 50 offentliga personer, som misstänks vara inblandade i en avlyssningsskandal.

Demonstranterna, många av dem anhängare till landets största oppositionsparti, socialdemokratiska SDSM, ropade "avgå" med hänvisning till presidenten och "Ingen rättvisa, ingen fred!".

Spänningarna i landet kommer efter att det framkommit att Ivanov gett order om att korruptionsundersökningarna ska läggas ner och att han beviljat ett flertal personer amnesti, däribland ledande politiker, affärsmän och domare, som stod anklagade för korruption.

Oppositionen anklagade för ett år sedan den dåvarande premiärministern Nikola Gruevski för att ha avlyssnat journalister och politiska motståndare. Sammanlagt påstås över 20 000 personer ha avlyssnats, vilket avslöjat korruption på hög nivå. Korruption som nu alltså inte ska utredas.

EU och USA har ställt sig kritiska till Ivanovs agerande och säger att det väcker frågor om rättsäkerheten i Makedonien, vilket kan skada landet i dess strävan efter att bli medlem i EU.