Nyheter

Stora skäl för Sanders att fortsätta

Demokraternas Bernie Sanders ger inte upp kampen mot Hillary Clinton, vilket i längden påverkar partiet. "Hillary Clintons argument är att ju längre kampen pågår, desto mer ökar splittringen inom partiet", säger Dag Blanck, docent för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Demokraternas Bernie Sanders ger inte upp kampen mot Hillary Clinton, vilket i längden påverkar partiet. "Hillary Clintons argument är att ju längre kampen pågår, desto mer ökar splittringen inom partiet", säger Dag Blanck, docent för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Matematiskt sett har Hillary Clinton delegaterna som krävs för att bli Demokraternas presidentkandidat.Trots det lär utmanaren Bernie Sanders inte ge upp.Skälen för honom att fortsätta är nämligen många och tunga, säger USA-kännaren Dag Blanck.

För första gången i historien kommer en kvinna att nomineras till presidentkandidat i USA. Detta enligt nyhetsbyrån AP:s beräkningar som visar att Hillary Clinton säkrat de delegater som krävs för att vinna kandidaturen vid konventet i juli.

Det i sin tur skulle betyda att kampen mellan Vermontsenatorn Sanders och den förra utrikesministern Clinton är över, oavsett resultaten i primärvalen i bland annat Kalifornien under natten till tisdag svensk tid.

Inte avgjort

Inte alls, menar dock Sanders som lutar sig mot ett faktum, nämligen att de så kallade superdelegaterna inte behöver bestämma sig förrän vid konventet i Philadelphia den 21-25 juli. Även om de nu i AP:s undersökning stödjer Clinton skulle de i teorin kunna byta sida. Med andra ord, ingenting är klart ännu i Sanders värld.

– Konventet kommer inte vara avgjort på förhand, underströk han vid ett valmöte i Kalifornien.

Dag Blanck, docent och föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger till TT att Sanders vill driva sina frågor så länge han kan.

– Sanders ger inte upp. Han vill påverka Demokratiska partiet. Han vill lyfta fram sina centrala frågor och ju längre han håller på – desto bättre chans att få upp de frågorna på konventet, säger han.

Ett skifte hos superdelegaterna är dock inte aktuellt, menar Blanck.

– Det är mycket osannolikt. För dem är det viktigast att partiet enats och att Demokraterna vinner valet.

Upprepas inte

För åtta år sedan var just Hillary Clinton med om ett liknande scenario när hon tampades mot Barack Obama. Blanck ser dock få skäl till att historien skulle upprepa sig.

– Allt eftersom Obama gick om Clinton och det blev tydligt att han skulle vinna, så gick de över. Så är dock inte fallet här med Bernie Sanders. Det kommer inte ske utan är en dröm.

Även om chansen att vinna minskat radikalt de senaste veckorna är dock stödet för 74-årige Sanders fortfarande stort. Och opinionsmätningar visar att han skulle ha bättre chans att vinna över Trump i höst än vad Clinton har. Vid valmöten i Kalifornien inför primärvalet har Sanders dragit tusentals åskådare som skanderat Bernie or bust, "Bernie eller inget".

TT: Kan det bli så att Sanders tar en plats i en framtida Clintonregering?

– Mycket bra fråga. Frågan är om han vill. Obama var skicklig och tog in Hillary Clinton som utrikesminister men i det här fallet är det för tidigt att säga något om Sanders, säger Dag Blanck.

Noah Berger/TT/AP
Demokraternas Bernie Sanders har stora skäl till att inte ge upp. "Han vill påverka partiets inrikning", säger Dag Blanck, docent för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
John Locher/AP/TT
Hillary Clinton jublar. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset