Sport

Storbritanniens dominans

Britterna Laura Trott och hennes fästman Jason Kenny tog varsitt OS-guld i bancykel i Rio.
Britterna Laura Trott och hennes fästman Jason Kenny tog varsitt OS-guld i bancykel i Rio.

Storbritannien dominerar bancykelscenen i OS, och har gjort så i flera år.Nu börjar konkurrenterna bli misstänksamma.– Hur kan de lyfta sig så mycket i OS, när de många gånger inte ens är med i VM-konkurrensen? säger australiensiskan Anna Meaers.

Storbritannien har vunnit 20 av 30 av de OS-guld som delats ut i bancykel sedan Peking 2008.

I år är deras facit sex guld, fyra silver och två brons.

Men den totala dominansen har fått konkurrenterna att höja på ögonbrynen. Går det verkligen att vara så här framträdande under OS, speciellt med tanke på att Storbritannien aldrig når lika stor framgång på världsmästerskapen mellan OS?

Vill veta vad de kör på

– Det är klart att jag inte säger att de tog droger eller har en motor i sina cyklar. Det bara verkar som att inte tränar på tre år, och sedan kommer de till OS och krossar alla nationer, säger tyskan Kristina Vogel som var en av få som lyckades slå britterna och vinna ett OS-guld i Rio.

– Jag vill bara veta vad de kör på!

Frågan har blivit het i Brasilien, och flera andra cyklister är fundersamma kring det brittiska "cykelmysteriet".

– Britterna är helt fenomenala när de kommer till OS, och vi andra bara undrar – hur kan de höja sig så mycket när de inte ens är med i konkurrensen många gånger på VM? säger Anna Meaers, som tog ett OS-brons i Rio, till Sydney Morning Herald.

Laura Trott, som tog sitt fjärde OS-guld i Rio och därmed är Storbritanniens mest framgångsrika cyklist på damsidan, kommer dock med en förklaring:

– Du kommer tillbaka och kör VM, och där har du inte samma olympiska utrustning, inte samma dräkter eller samma hjul, säger Trott.

Toppar på OS

– Om du kan vinna VM med basutrustning, så kan du komma hit (till OS) och göra vad Storbritannien har gjort, fortsätter hon.

Den brittiska coachen Iain Dyer:

– Vi satsar på att vara framgångsrika vart fjärde år. Om du ska peaka vart fjärde år, ska det vara en riktigt bra peak. Vi har kunnat ta det här steget eftersom det är det vi fokuserat på mest.

Han tillägger att Storbritannien trots allt vunnit tolv VM-medaljer de senaste fyra åren,

Det kan jämföras med Tysklands tretton VM-medaljer under samma period, och i sin tur sättas i perspektiv till nationernas guldskörd på de tre senaste olympiska spelen:

Tyskland: tre guld. Storbritannien: 20 guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset