Sport

Storlag ute efter första OS-guldet

Neymar och hans landslagskompisar hoppas få jubla igen efter OS-finalen.
Neymar och hans landslagskompisar hoppas få jubla igen efter OS-finalen.

För Brasiliens del handlar OS-finalen mot Tyskland inte om att få revansch för VM-fiaskot.– Det är nya tider, ett nytt spel, nya spelare, säger OS-lagets förbundskapten Micale.

I VM-semifinalen i Bela Horizonte 2014 utklassade Tyskland Brasilien med 7–1. Den ende brasilianske VM-spelaren som är med i årets OS-lag, Neymar, var skadad och spelade inte i fiaskomatchen. Så det finns inget att få revansch för, menar Micale.

– Den här finalen har inget med den matchen att göra. Det var VM och det här är OS, säger han.

För hans OS-lag handlar det i stället om att försöka ta ett första och hett efterlängtat OS-guld. Vägen till finalen var inte direkt spikrak. Laget fick utstå mycket kritik från hemmasupportrarna efter de inledande 0–0-matcherna mot Sydafrika och Irak. Sedan lossnade målskyttet, Brasilien gjorde tolv mål i de följande tre matcherna – 6–0 blev det i semifinalen mot Honduras, där storstjärnan Neymar dominerade och gjorde två av målen.

Tysklands förbundskapten ägnar inte särskilt mycket tankar åt hur hans lag ska stoppa Neymar.

– Vi möter Brasilien, inte bara Neymar. Så om du frågar mig om vad vi ska göra åt Neymar, svarar jag, "vad ska de göra åt våra anfallare?", säger Horst Hrubesch.

Tyskland har gjort 21 mål i de fem OS-matcherna fram till finalen.

Det är första gången på 28 år som Tyskland har med ett lag i OS. Stornationen i fotboll har aldrig tagit något OS-guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset