Nyheter Världen

Storoffensiv mot IS i Syrien nära

Syriska regeringssoldater gör sig redo för att strida mot IS i Raqqaprovinsen i februari 2016. Arkivbild.
Syriska regeringssoldater gör sig redo för att strida mot IS i Raqqaprovinsen i februari 2016. Arkivbild.

Kurdiska och arabiska styrkor förbereder en storoffensiv mot terrorgruppen IS starkaste fästen i Syrien. Samtidigt uppger ryske utrikesministern Sergej Lavrov att landet är redo att koordinera attackerna med dem och den USA-ledda koalitionen.

Liknande ryska inviter har tidigare avvisats av USA, som ser Rysslands stöd till den syriska regimen som ett av de stora problemen i det krigshärjade landet.

USA har inte kommenterat det senaste förslaget.

Uppgiften om den planerade offensiven i norra Raqqaprovinsen tillkännagavs på Twitter av de syriska demokratiska styrkorna SDF, som citerade den kurdiske befälhavaren Rojda Felat. Det finns inga uppgifter om planerna även omfattar staden Raqqa, som ibland brukar beskrivas som Islamiska statens inofficiella "huvudstad".

SDF bildades i oktober genom ett samarbete mellan de kurdiska YPG-stykorna och rebellgrupper som bland annat består av arabiska och assyriska miliser.

Nyheten om offensiven kom bara några dagar efter att USA:s högste befälhavare för området, general Joseph Votel, gjorde ett överraskande besök i norra Syrien.

– Han var i Syrien för att förbereda oss för en offensiv mot Raqqa, uppgav Brett McGurk som är den amerikanske presidenten Barack Obamas särskilda sändebud för den USA-ledda anti-IS-koalitionen.

Maya Alleruzzo/TT/AP
IS-anhängare på väg från Raqqa till Irak på ett foto från sommaren 2014.