Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Storskräll av Wales i EM

Hal Robson-Kanu firar 2–1-målet.
Hal Robson-Kanu firar 2–1-målet.

Sagan fortsätter om lilla Wales i fotbolls-EM.

Tacka Hal Robson-Kanu för det.

Den klubblöse anfallarens drömmål tog "den röda draken" till semifinal efter 3–1 mot Belgien i Lille.

Hal Robson-Kanu är kanske inte känd som någon teknisk virtuos.

Men tio minuter in i andra halvlek i kvartsfinalen mot Belgien svarade anfallaren för en prestation som förmodligen får självaste Johan Cruyff att le i sin fotbollshimmel.

Robson-Kanu tog emot en passning från Aaron Ramsey med ryggen mot målet inne i straffområdet, höll undan ett par belgiska försvarare och vände på en femöring – vilket lurade alla.

Därefter placerade han lugnt och behärskat in 2–1 bakom Thibaut Courtois i det belgiska målet, och skickade Wales mot semifinalen.

"Välförtjänt"

Spiken i kistan satte sedan nästan lika anonyme Sam Vokes på nick i slutminuterna.

– Välförtjänt. Vi gjorde två fantastiska mål i andra halvlek. Jag vill inte höra några ursäkter från Belgien. Vi var briljanta, sade förre landslagsspelaren John Hartson i BBC:s radiosändningar från Lille.

0 0 #000000 0 Wales 2016 påminner om gamla skrällar i tidigare EM: Danmarks seger 1992 och Greklands 2004.

Klubblös hjälte

Robson-Kanu – som går klubblös efter att ha lämnat Reading – utsågs till matchens lirare.

– Fantastiskt. Vi visste att om vi fortsatte spela som i första halvlek så skulle vi få utdelning. Det är svårt att beskriva, sade 27-åringen i en första tv-intervju efteråt.

– Vi har världsklasspelare. Vi kan vara starka som klippor defensivt. Och med det kombinerat så har vi en bra chans, sade han enligt BBC.

De belgiska favoriterna – tvåa på världsrankningen – försökte och försökte, men imponerade egentligen bara under matchinledningen, då Radja Nainggolan kanonsköt 1–0 efter 13 minuter.

– Vi hade våra chanser att avgöra matchen, men vi var inte effektiva nog, suckade belgiske ytterbacken Thomas Meunier i belgisk tv.

Föll på försvaret

Belgiens orutinerade försvar tappade bort Ashley Williams när den walesiske lagkapten kvitterade på hörna i första halvlek och agerade heller inget vidare när Robson-Kanu kunde avgöra. Avstängningen på Thomas Vermaelen och skadorna på Jan Vertonghen – och flera andra backar före EM – blev det som till sist fällde världstvåan i EM.

För kamratgänget i Wales väntar i stället en sensationell EM-semifinal mot Portugal på onsdag.

– Det är svårt att ta in just nu. Vi var så nöjda över att komma hit till EM och bara ta oss vidare från gruppen, sade lagkapten Williams till BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset