Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Storskräll av Wales i EM

Hal Robson-Kanu firar 2–1-målet.
Hal Robson-Kanu firar 2–1-målet.

Sagan fortsätter om lilla Wales i fotbolls-EM.

Tacka Hal Robson-Kanu för det.

Den klubblöse anfallarens drömmål tog "den röda draken" till semifinal efter 3–1 mot Belgien i Lille.

Hal Robson-Kanu är kanske inte känd som någon teknisk virtuos.

Men tio minuter in i andra halvlek i kvartsfinalen mot Belgien svarade anfallaren för en prestation som förmodligen får självaste Johan Cruyff att le i sin fotbollshimmel.

Robson-Kanu tog emot en passning från Aaron Ramsey med ryggen mot målet inne i straffområdet, höll undan ett par belgiska försvarare och vände på en femöring – vilket lurade alla.

Därefter placerade han lugnt och behärskat in 2–1 bakom Thibaut Courtois i det belgiska målet, och skickade Wales mot semifinalen.

"Välförtjänt"

Spiken i kistan satte sedan nästan lika anonyme Sam Vokes på nick i slutminuterna.

– Välförtjänt. Vi gjorde två fantastiska mål i andra halvlek. Jag vill inte höra några ursäkter från Belgien. Vi var briljanta, sade förre landslagsspelaren John Hartson i BBC:s radiosändningar från Lille.

0 0 #000000 0 Wales 2016 påminner om gamla skrällar i tidigare EM: Danmarks seger 1992 och Greklands 2004.

Klubblös hjälte

Robson-Kanu – som går klubblös efter att ha lämnat Reading – utsågs till matchens lirare.

– Fantastiskt. Vi visste att om vi fortsatte spela som i första halvlek så skulle vi få utdelning. Det är svårt att beskriva, sade 27-åringen i en första tv-intervju efteråt.

– Vi har världsklasspelare. Vi kan vara starka som klippor defensivt. Och med det kombinerat så har vi en bra chans, sade han enligt BBC.

De belgiska favoriterna – tvåa på världsrankningen – försökte och försökte, men imponerade egentligen bara under matchinledningen, då Radja Nainggolan kanonsköt 1–0 efter 13 minuter.

– Vi hade våra chanser att avgöra matchen, men vi var inte effektiva nog, suckade belgiske ytterbacken Thomas Meunier i belgisk tv.

Föll på försvaret

Belgiens orutinerade försvar tappade bort Ashley Williams när den walesiske lagkapten kvitterade på hörna i första halvlek och agerade heller inget vidare när Robson-Kanu kunde avgöra. Avstängningen på Thomas Vermaelen och skadorna på Jan Vertonghen – och flera andra backar före EM – blev det som till sist fällde världstvåan i EM.

För kamratgänget i Wales väntar i stället en sensationell EM-semifinal mot Portugal på onsdag.

– Det är svårt att ta in just nu. Vi var så nöjda över att komma hit till EM och bara ta oss vidare från gruppen, sade lagkapten Williams till BBC.