Nyheter Världen

Stort gap i livslängd i Australien

En ljusmanifestation inför att den dåvarande premiärministern Kevin Rudd 2008 formellt bad om ursäkt för statens tidigare förtryck av aboriginer. Arkivbild.
En ljusmanifestation inför att den dåvarande premiärministern Kevin Rudd 2008 formellt bad om ursäkt för statens tidigare förtryck av aboriginer. Arkivbild.

Skillnaden i förväntad livslängd mellan aboriginer och resten av befolkningen i Australien ligger fortfarande på tio år. Oacceptabelt, menar premiärministern som hoppas på bättre lokala åtgärder.

Missbruk pekas ut som en huvudorsak till hälsogapet.

– Vi måste vara ärliga om den katastrof och det våld som drog- och alkoholmissbruk ger upphov till och möta ropen på hjälp, särskilt från kvinnor och barn, sade premiärministern Malcolm Turnbull inför det australiska parlamentet, efter att ha tagit del av en årlig rapport som kartlägger klyftorna mellan aboriginer och icke-ursprungsbefolkning.

Skillnaderna är även stora i bland annat barnadödlighet och utbildningsgrad, även om det går framåt på dessa områden.

Enligt Turnbull krävs ett utvecklat samarbete med det aboriginska lokalsamhället för att hitta lokala lösningar. Strategin välkomnas av aboriginska representanter, som samtidigt understryker behovet av en fast vilja och tillräcklig finansiering från regeringen för att nå uppsatta mål.

– Vi har anledning att vara en aning cyniska om detta tills det faktiskt börjar hända något, säger Mick Gooda, kommissionär för social rättvisa och aboriginsk representant vid kampanjen "Closing the gap".

Dessutom måste man ta itu med bredare frågor som rasism, säger Tom Calma, vid stiftelsen Försoning Australien.