Nöje Film

Stort säkerhetspådrag i Cannes

Årets Cannesfestival genomförs under ett stort säkerhetspådrag. Arkivbild.
Årets Cannesfestival genomförs under ett stort säkerhetspådrag. Arkivbild.

På onsdagskvällen startar årets upplaga av filmfestivalen i Cannes. Som vanligt är det en stjärnspäckad tillställning – men terrordåden i Paris och Bryssel kastar en skugga över festivalen, som i år satsar på hårdare bevakning och mer polisiär närvaro.

Arrangörerna tar ett eventuellt terrorhot på stort allvar, och för ett par veckor sedan hade man en övning framför festivalpalatset, där militärer och poliser bekämpade fiktiva terrorister. Övningen filmades och lades ut på Youtube, vilket fick flera ärrade Cannesveteraner att protestera.

Höjd säkerhet

Säkerheten kring festivalpalatset, festivalområdet och de stora hotellen har nu graderats upp väsentligt jämfört med tidigare år och närvaron av beväpnade poliser på gatorna är märkbar.

För ett antal år sedan fanns det ett outtalat terrorhot mot festivalen, vilket fick bland annat fick Sylvester Stallone att ställa in sitt besök. Huruvida årets hot kommer att innebära färre stjärnor och regissörer på plats är ännu okänt – men det är många som har aviserat sin närvaro.

Till dessa hör Woody Allen som inviger festivalen med sin film "Café society", Kristen Stewart, George Clooney, Jodie Foster, Julia Roberts, Sean Penn, Eurovision-aktuelle Justin Timberlake, Isabelle Huppert, Iggy Pop, Russell Crowe, Robert de Niro och Steven Spielberg.

Få kvinnor

Bland dem som tävlar om Guldpalmen för bästa långfilm märks bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne med "La fille inconnue", Andrea Arnold med "American honey" och Xavier Dolan med "Juste la fin du monde". Även i år är det glest med kvinnliga regissörer i tävlingssektionen – undantagen är just Andrea Arnold, tyskan Maren Ade och fransyskan Nicole Garcia.

Sverige hade stor närvaro på förra årets festival, tack vare Stig Björkmans film om Ingrid Bergman. I år representeras vi av två kortfilmer i kortfilmstävlingen och av Ruben Östlund, som sitter med i juryn för sidosektionen Un Certain Regard.

Däremot syns vårt grannland Danmark mer. Nikolaj Winding Refns skräckfilm "Neon demon" är med i huvudtävlingen och Mads Mikkelsen sitter i stora festivaljuryn tillsammans med bland andra Donald Sutherland och Kirsten Dunst. Juryordförande är "Mad Max"-regissören George Miller.

Festivalen avslutas den 22 maj.

Thibault Camus
Palais des Festival i Cannes har täckts med festivalloggan inför invigningen på onsdagen. Arkivbild.
Evan Agostini
Woody Allens film "Café society" inviger årets Cannesfestival. Arkivbild.
Rich Fury
Sean Penn tävlar med sin film "The last face" på Cannesfestivalen. Arkivbild.
Thibault Camus
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve deltog tididgare i veckan på en presskonferens om säkerheten på årets filmfestival i Cannes. Arkivbild.
Danny Moloshok
Kristen Stewart är en av de stjärnor som kommer till årets filmfestival i Cannes. Arkivbild.