Sport

Stort tryck på München och Barcelona

Lagkamraterna applåderar Franck Ribérys konstmål mot Frankfurt. Arkivbild.
Lagkamraterna applåderar Franck Ribérys konstmål mot Frankfurt. Arkivbild.

Bayern München–Benfica och Barcelona–Atlético Madrid.Det är tunga hemmafavoriter när kvartsfinalspelet i Champions League inleds på tisdagen.

Bayern München fick en påminnelse om sin sårbarhet vid samma läge i Champions League förra året. Då föll det tyska stjärnlaget mot Porto med 1–3 borta i den första kvartsfinalen, innan ordningen återställdes med besked och 6–1 i hemmaborgen.

– Vi måste påminna oss själva om det vi fick erfara i Porto förra året, säger Bayern Münchens anfallare Mario Götze.

Laget kommer till spel mot Benfica med en färsk 1–0-seger över Frankfurt i bundesliga. Men det var inget sprudlande spel bakom segern, där dock Franck Ribérys segermål var spektakulärt.

– Det räcker inte mot Benfica på tisdag, sade klubbdirektören Karl-Heinz Rummenigge angående Ribérys bicykleta.

Anfallsesset Robert Lewandowski erkände efter matchen att tankarna redan låg på Benfica. Historien talar för Bayern München. Laget har vunnit alla tre tidigare möten med Benfica i Europacupsammanhang. Det senaste var dock så länge sedan som när Bayern München finalvann i Uefacupen 1996.

Svenskt inslag

Benfica har vunnit 19 av lagets 20 senaste tävlingsmatcher, senaste förlusten kom i ligan hemma mot Porto i februari. Lagets svenske försvarare Victor Nilsson Lindelöf har en bra period. Starkt spel i klubblaget gav landslagsdebut mot Turkiet och Tjeckien nyligen – och nu väntar ny stormatch.

– Otroligt tufft men väldigt roligt. Det är inte många som får chansen att spela kvartsfinal i Champions League mot Bayern München, så det är väldigt roligt och inspirerande, sade han i samband med landslagssamlingen.

Bayern Münchens tränare måste sannolikhet avvara nederländaren Arjen Robben, som är ljumskskadad.

Tung förlust

Barcelona åkte på ett kännbart nederlag på hemmaplan mot Real Madrid i lördags. Nu väntar en annan toppkonkurrent i ligan på Camp Nou – men i ett större sammanhang.

– Vi är inte skrämda. Vi är starka på hemmaplan, säger lagkaptenen Gerard Piqué på presskonferensen dagen före drabbningen, skriver uefa.com.

– Vi möter en tuff motståndare som vet hur man försvarar sig. Vi måste ha kontroll på bollen från första minuten, kväva dem, få fansen med oss. Och ingen har mer motivation än vi. Vi vill visa varför vi vunnit allt förut och att vi vill göra det igen. Vi har en bra chans att ta en trippel i titlar för andra året i rad.

Barcelonas högerback Aleix Vidal skadades mot Real Madrid och missar tisdagens match.