Nyheter Sverige

Strängare antibiotikaregler för djur

En nöjd Fredrick Federley (C) fick igenom skärpta regler för antibiotikabruk i djurhållning i EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott. ARKIVBILD.
En nöjd Fredrick Federley (C) fick igenom skärpta regler för antibiotikabruk i djurhållning i EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott. ARKIVBILD.

Den svenska linjen om skärpta antibiotikaregler i djurhållning har vunnit stort gehör i EU-parlamentet.

Inför onsdagens omröstning om veterinärmedicinska läkemedel hade runt 1 100 ändringsförslag lämnats in till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (Envi).

Det blev en klar majoritet för exempelvis totalförbud mot rutinmässigt förebyggande användning av antibiotika, en databas för användning av antibiotika ner på enskild gård samt krav på att antibiotika bara får skrivas ut av veterinärer och bara efter undersökning och diagnos.

– I huvudsak är vi nöjda. Kompromisserna bygger mycket på de ändringsförslag som Marit Paulsen och jag lade gemensamt. Jämfört med dagens regler är det en riktigt kraftig skärpning, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) till TT.

Utskottets slutliga kompromisstext väntas komma upp i EU-parlamentets plenum i april.

– Man ska aldrig få använda medicinering som ursäkt för dålig djurhållning, säger Fredrick Federley som tillsammans med Marit Paulsen från dåvarande Folkpartiet drivit på för de skärpta förslagen.

Efter drygt elva år i EU-parlamentet ersattes Marit Paulsen i fjol av partikamraten Jasenko Selimovic.

Även Europaparlamentarikern Peter Eriksson (MP) välkomnar röstresultatet i utskottet. Han påpekar att gruppbehandling med antibiotika i dag är huvudregel i många europeiska länder, inte ett undantag.