Sport

Strömberg vill sätta punkt med guld

Universitetsexamen i historia är ordnad.Nu vill Carin Strömberg, 22, skriva historia med moderklubben Skuru.– Det vore kronan på verket, säger det blivande Danmarksproffset inför söndagens SM-final mot Sävehof.

Egentligen skulle Carin Strömberg, 22, ha lämnat in sin kandidatexamen i historia redan i december, men när hon blev uttagen till VM i Danmark fick Skuruspelaren ändra sina planer.

– Det blir en bra vecka nu med examen och SM-final, säger 22-åringen nöjt.

Sju raka SM-guld

På söndag i Malmö Arena vill Strömberg och Skuru bli det första laget som besegrar Sävehof i en SM-final sedan 2008 (Skövde). Svensk damhandbolls totala dominant från Partille har vunnit sju raka SM-guld och gör nu sin elfte raka final.

– Det är klart att Sävehof är favoriter med rutinen från finalspel, alla vinster och spel i Champions League. Men jag tycker att vi har närmat oss Sävehof de senaste åren – inte minst i år. Vi har många bra spelare, bra träningsrutin och annat som börjat ta oss till den nivå Sävehof har varit på under en längre tid.

För Skuru är det tredje raka SM-finalen mot Sävehof. I Malmö 2014 blev det storförlust (20–38), men i Göteborg i fjol föll Nackaklubben med tre bollar (30–33).

– Förra året var vi nära och då tycker jag att vi gör en bra match där vi bjöd upp till kamp, säger Carin Strömberg.

Strömberg själv har gjort en fantastisk säsong. För andra året i följd blev mittnian utsedd till elitseriens mest effektiva spelare och hon vann, precis som förra säsongen, assistligan. Hon har även hunnit med en mästerskapsdebut med seniorlandslaget och var med när OS-platsen i Rio de Janeiro säkrades i mars.

Tror inte på OS-spel

TT: Vad har du för chanser att komma med i den 14 spelare stora OS-truppen?

– Jag tror kanske att jag inte har så stora chanser att komma med i OS-truppen, men tror däremot att jag har goda chanser att komma med i träningstruppen som ska iväg och förbereda sig.

Söndagens SM-final blir sista matchen med Skurugänget för Strömberg. Mittnian spelar de två kommande säsongerna för Viborg i den danska ligan. I flyttlådorna har 22-åringen gärna med sig ett SM-guld.

– Det skulle vara en dröm. Det skulle vara kronan på verket på 17 bra år i Skuru. Jag skulle inte kunna tänka mig ett bättre avslut, säger Carin Strömberg.

Läs också