Sport

Strömbergs första V75-dubbel

Att Hans Strömbergs stjärna On Track Piraten vinner på V75 tillhör vanligheterna. Men att Rättvikstränaren tar en V75-dubbel har aldrig hänt förr.– Jag har aldrig varit med om något liknande, sade han efter vinsten med Bottnas Commandeur.

Johnny Takter körde båda hästarna till enkla seger och han hyllade tränarjobbet.

– Jag har tagit flera dubbelsegrar tidigare men det är extra roligt att göra det med Strömbergs hästar som är en liten tränare (18 hästar i stallet). Han har alltid hästarna i fin författning när de startar, de är fräscha och fina att köra, sade Takter.

On Track Piraten är för tillfället bäst i Sverige. Sedan december har han tagit fyra segrar, ett andra- och ett tredjepris på sju starter i Gulddivisionen V75.

– Jag skulle nog säga att han är en av världens bästa på medeldistans. En underbar häst som man bara älskar att köra. Han har aldrig en dålig dag, han gillar att tävla, är startsnabb, vilket han visade i dag, sade Johnny Takter.

Inget snack

Det fanns ett litet frågetecken inför lördagens Gulddivision på Bergsåker. Skulle On Track Piraten vara tillräckligt snabb bakom startbilen för att ta ledningen mot Ed You?

Efter femtio meter var det inget snack. Piraten blåste till spets och sedan var loppet över.

– Det är lite knepigt att köra ett lopp med bara en tuff konkurrent (Ed You). Jag kunde inte köra för långsamt och inte heller för snabbt för att ge Ed You chansen. Men jag litade åter på min häst och han kändes väldigt bra hela loppet, sade Takter.

En knapp timme senare fick Hans Strömberg se Bottnas Commandeur ta karriärens första V75-seger. Här gjorde Johnny Takter ett taktiskt vinnande drag när han kördes till spets på första långsidan.

– Jag ville vara före favoriten (Pascha Tilly). Bottnas Commandeur var en stark häst, kan nog vinna fler V75-lopp framöver, sade Takter.

Nära 10 miljoner

Efter Strömbergs första V75-dubbel berättade han om framtiden för stallets stjärna On Track Piraten som nuddar tiomiljonersstrecket. Det saknas bara 121 000 kronor och han skulle därmed bli den 41:a svenska travaren som passerar 10 miljoner kronor i insprungna pengar.

– Vi siktar närmast på Olympiatravet i april. Elitloppet skulle vara en dröm. Sedan vill vi gärna vara med i VM-loppet i New York. Vi var ju med i fjol, och även om det inte blev något lyckat resultat för oss vill vi gärna vara med igen. Det var en underbar upplevelse att tävla i USA.

Sju rätt på V75 betalade hela 3,1 miljoner kronor. Tacka storskrällarna Janne Sisu (odds 60,66) och Krusse (86,73) för det.