Nyheter Världen

Strömhopp från Labour efter brexit

En rad ledande företrädare i Labourpartiet har hoppat av, i protest mot partiledaren Jeremy Corbyn.
En rad ledande företrädare i Labourpartiet har hoppat av, i protest mot partiledaren Jeremy Corbyn.

Oppositionspartiet Labour skakas av en inre kris efter att britterna röstat för att lämna EU. En lång rad ledande företrädare för partiet har hoppat av, i ett försök att tvinga bort partiledaren Jeremy Corbyn.

Labourledaren sparkade redan i lördags sin skuggutrikesminister Hilary Benn, som enligt medieuppgifter försökt kuppa bort Corbyn från partiledarposten.

Benn ska ha ringt till partikamrater över helgen och föreslagit att Corbyn borde avsättas om det fanns tillräckligt många som ville se honom gå, uppgifter han själv inte ville kommentera, enligt The Observer.

Sedan dess har ytterligare nio av de 30 medlemmarna i Corbyns skuggregering hoppat av i protest mot ledaren och enligt brittiska medier väntas fler än hälften av dem avgå.

Labours andreman Tom Watson säger i ett uttalande att han "djupt besviken" över att Hilary Benn tvingats gå.

"Det är tydligt att vi går mot ett tidigarelagt val och Labourpartiet måste vara redo att bilda regering. Vi har mycket arbete att göra. Jag ska träffa Jeremy Corbyn i morgon bitti för att diskutera hur vi ska gå vidare", säger Watson enligt The Guardian.

En del av Corbyns motståndare anklagar honom för att ha missat att fånga upp partiets kärnväljare i arbetarklassen inför folkomröstningen. Andra anser att Corbyn, som själv är gammal EU-kritiker, inte kampanjat tillräckligt hårt för förhindra ett utträde.

Corbyn har hittills avfärdat kraven på att han ska avgå, men saken kommer sannolikt att dominera ett partimöte under måndagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset