Sport

Straffar satte stopp för LHC-sviten

Djurgården lyckades till sist straffa ett formstarkt Linköping på Hovet.
Djurgården lyckades till sist straffa ett formstarkt Linköping på Hovet.

Det verkar krävas mycket för att besegra Linköping just nu.Trots en tidig tvåmålsledning behövde Djurgården ta till ett straffavgörande för att sätta stopp för LHC:s segersvit.– Men vi är väldigt nöjda med extrapoängen, säger Dif-tränaren Hans Särkijärvi efter 4–3-segern.

Linköping kom till Hovet med fyra raka segrar i ryggen och hemmalaget Djurgården verkade medvetet om att det skulle krävas något extra för att knipa poäng på torsdagskvällen – för Dif-spelarna försökte sätta högsta fart redan från start.

Och det gav utdelning. Efter bara halva den första perioden hade Emil Lundberg och Daniel Brodin med varsitt mål ordnat en välförtjänt 2–0-ledning åt hemmalaget.

– Vi möter ett Linköping i väldigt bra form och jag är väldigt nöjd med vår första period där vi gör det svårt för dem att spela deras spel. Vi ligger på dem hela tiden, säger Dif-tränaren Hans Särkijärvi.

Väcktes av reduceringen

Ett till synes torsdagstrött Linköping, som öppnade matchen mer än lovligt halvdant, väcktes av en sen reduceringspuck i den första perioden – för i den andra akten såg Linköping plötsligt ut som det formstarka lag som bärgat fyra raka segrar och som vunnit åtta av de tio senaste matcherna. Det började smälla kring sargerna efter Djurgårdsspelarna, passningstempot skruvades upp flera snäpp och ett hemmalag som inte riktigt hängde med blev uppenbart frustrerat.

Då kom också 2–2-målet som ett brev på posten, när pigga LHC-duon Jakob Lilja och Nick Sörensen kombinerade sig fram i ett flygande anfall.

– I andra har Linköping spelet helt och hållet och vi har inte så mycket alls att säga till om, säger Hans Särkijärvi.

Nyförvärvet fick avgöra

Inför slutperioden talade det mesta för att gästerna – som blåst Djurgården av banan i den andra perioden – skulle fullborda vändningen och ta sin femte raka seger, men det ett beslutsamt hemmalag hittade ny kraft och höjde sig igen.

Det räckte till slut till två poäng, för efter att Djurgårdens Patrick Thoresen och LHC:s Niklas Persson gjort varsitt powerplaymål i tredje gick matchen till slut till straffar – där nyförvärvet Mikko Lehtonen ordnade två Dif-poäng samtidigt som han satte stopp för Linköpings segersvit.

– Vi är väldigt nöjda med extrapoängen och det är kul att Mikko får göra det här matchavgörande målet. Han är en målskytt, säger Särkijärvi.