Sport Sport-topp

Straffhjälten: "Jag kan inte missa"

Niclas Ekberg jublar efter att ha ordnat OS-biljetten på straff i slutsekunderna mot Spanien.
Niclas Ekberg jublar efter att ha ordnat OS-biljetten på straff i slutsekunderna mot Spanien.

Allt kokades ner till matchens sista fem sekunder och en straff.Då drog Niclas Ekberg in bollen mot Spanien som tog de svenska handbollsherrarna till OS i Rio de Janeiro.– När publiken började skandera kände jag: jag kan inte missa, säger högersexan.

Matchuret visade 29.55 av den andra och sista halvleken i den avgörande OS-kvalmatchen mot EM-finalisten Spanien. Underläget var tre bollar stort – det krävdes en tvåmålsförlust för att Sverige skulle bli klart för en OS-sommar i Rio de Janeiro.

Då fick Sverige straff och Niclas Ekberg fick kliva fram.

– Jag tänkte bara: åh, vad gott, nu får jag avgöra, säger högersexan med ett stort leende.

"Inte speciellt nervös"

Ekberg fick dock vänta i tre, fyra minuter innan han fick ställa sig på strafflinjen.

– Jag var inte speciellt nervöst. Men det var en konstig känsla när det blev lite tyst och lite rabalder där kring domarbordet, säger Ekberg.

Han hade bommat en straff tidigare i matchen och missat en viktig straff i segermatchen mot Slovenien knappt ett dygn innan. Ändå tvekade han aldrig. De 8 253 åskådarna i Malmö Arena började skandera, Kielstjärnan tände till och det avgörande målet fram till 23–25 var ett faktum.

– Det var gåshud, säger Ekberg om känslorna när OS-biljetten var i hamn.

– Det är oerhört skönt att få göra det på hemmaplan – igen. Det är det här vi har kämpat för under den här samlingen. Vi har sagt från dag ett att vi ska ta oss till Rio, säger han.

TT: Ni låg under med fyra bollar i slutskedet. Hur gick tankarna då?

– Det var bara att titta på klockan och bita ihop till den stod på 60 minuter. Det fanns inget annat – det är först då matchen är slut, och det här visar att vi ger oss inte förrän till sista sekunden.

När Sverige tog sig till London-OS 2012 kvalade blågult in till turneringen i Göteborg. Då slutade allt med ett otippat OS-silver och Niclas Ekberg blev turneringens skyttekung med 50 fullträffar.

– Nä, det är svårt att säga något nu om en målsättning. Det är många faktorer som ska klaffa för att allt ska kunna gå hela vägen, säger han.

Lång och snårig väg till Rio

Det var på EM i Polen i januari som Sverige blev klart för OS-kvalet. Först tog blågult en nödvändig seger mot Ungern i mellanrundan, men det var först efter en spansk seger mot Ryssland som kvalplatsen var i hamn.

– Vi har slingrat oss ur de mest besvärliga lägena hela vägen, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Sex EM-matcher och tre kvalmatcher i Malmö – sedan kom allt att avgöras under de sista fem sekunderna och en straff som tog landslaget till Rio.

– Det är otroligt när man tittar tillbaka, men nu är vi där, säger Lindgren.