Sport

Strategisk seger för Hamilton

Lewis Hamilton tar ett glädjeskutt efter segern i Montreal.
Lewis Hamilton tar ett glädjeskutt efter segern i Montreal.

Lewis Hamilton missade i starten – men ett strategiskt val gav britten segern i F1-loppet i Montreal.Ett depåstopp var bättre än två när britten höll undan för Sebastian Vettel, Ferrari.

Dominanten Mercedes fick ingen bra start på VM-deltävlingen i formel 1 i Montreal. Lewis Hamilton, som startade i pole position, förlorade ledningen till Sebastian Vettel, Ferrari, och trängde dessutom stallkamraten och VM-ledaren Nico Rosberg av banan i andra kurvan.

Britten återtog ledningen men Vettel fortsatte att sätta färg på tävlingen och pressade den regerande världsmästaren, som gjorde ett enda däckbyte mot tyskens två, in på slutvarven. Hamilton höll sig kall och tog sin femte seger i Kanada.

– Ett fantastiskt lopp. Sväva som en fjäril, stick som ett bi. Den var för Muhammad Ali, sade Hamilton i komradion direkt efter målgång och tillägnade den nyligen bortgångne boxaren segern.

Lyckad jakt

Mercedesföraren var tacksam för att Rosbergs och hans bil inte tog skada av manövern i starten.

– Jag vet inte vad som hände. Däcken var kalla och bilen understyrde. Efter det handlade det om att jaga den här killen (Vettel). Han var riktigt snabb därute, sade 31-åringen.

Finländaren Valtteri Bottas slutade trea i sin Williams. Rosberg, som tappade till tionde plats efter fadäsen i starten, klättrade till en slutlig femte plats och har nio poäng till godo på Hamilton i sammandraget.

"Bra race"

Marcus Ericsson fajtades som vanligt längre bak i fältet. Svensken rattade sin Sauber från 21:a startposition till en 15:e plats över mållinjen.

– I dag var det kul, ett bra race. Att slå (Kevin) Magnussen (Danmark, Renault) är bra. Det är inte så mycket mer vi kan göra, sade 25-åringen till Viasat.

Ericsson besegrade återigen stallkamraten Felipe Nasr, som slutade på 18:e plats.

– Det gäller att fortsätta jobba hårt för han tycker inte att det är kul, sade Ericsson.