Nyheter Ekonomi Världen

Strid om ryskt Ukrainalån hårdnar

Rysslands president Vladimir Putin vill inte veta av några ryska skuldlättnader till Ukraina. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin vill inte veta av några ryska skuldlättnader till Ukraina. Arkivbild.

En rättslig strid med koppling till den blodiga Ukrainakonflikten är på väg att hamna i brittiska domstolar.Det handlar om en olöst tvist om ett mångmiljardlån till Ukraina som löper ut på söndag.

Det ryska lånet betalades ut genom att den ryska myndigheten NWF, på uppdrag av regeringen i Moskva, köpte ukrainska euro-obligationer för 3 miljarder dollar i december 2013. På söndag ska detta belopp vara återbetalt, om man följer obligationsavtalet.

Stora skuldlättnader

Men det krigshärjade Ukraina har sedan 2013 undanröjt en Moskvatrogen regering och dessutom, för att bana vägen för nödlån av IMF, förhandlat fram ett avtal om stora skuldlättnader med privata långivare.

Den sittande ukrainska regeringen, med premiärminister Arsenij Jatsenjuk, tycker att det ryska lånet ska behandlas på samma sätt, det vill säga till delar skrivas ned och bytas mot nya obligationer med väsentligt längre löptider.

Ryssarna har än så länge sagt tvärnej. President Vladimir Putin har hotat med att dra Ukraina inför rätta om lånen inte är återbetalade på söndag.

IMF:s styrelse i Washington slår bara några dygn inför det att betalningsfristen löper ut fast att det ryska lånet har så kallad officiell status. Det innebär i korthet att IMF anser att skulden inte ska behandlas som ett i raden av lån från den privata sektorn i den pågående saneringen av Ukrainas skulder.

Strida mot villkor

Ukrainas regering står dock på sig. Landets finansdepartement förklarar i ett pressmeddelande att man anser att höstens avtal om skuldrekonstruktion med privata långivare förbjuder Ukraina att ge ryssarna bättre villkor. Dessutom skulle en fullskalig återbetalning till Moskva strida mot villkoren i IMF:s stödprogram till Ukraina, skriver departementet.

"Den juridiska klassificeringen av skulden avgörs i brittiska domstolar, inte av IMF", tillägger en talesperson för departementet i en mejl-intervju med TT.

Ryska och ukrainska jurister förhandlar enligt talespersonen om hur tvisten kan lösas, med hjälp av tyska medlare. Men det pågår inga politiska förhandlingar, tillägger han.

Sergei Chuzavkov AP/TT
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk anser inte att ryska lån kan premieras framför lån från andra långivare. Arkivbild.