Nyheter Toppnyheter Världen

Stridsplan störtade nära Aleppo

Målet nu är minska IS:s kapacitet att förflyttar styrkor mellan Syrien och Irak. Arkivbild.
Målet nu är minska IS:s kapacitet att förflyttar styrkor mellan Syrien och Irak. Arkivbild.

Ett oidentifierat stridsplan störtade på söndagen på landsbygden utanför storstaden Aleppo i Syrien.

Uppgifterna om det störtade planet kommer från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som är baserat i Storbritannien.

Planet störtade i ett område där strider pågår mellan islamistiska styrkor och den syriska armén, enligt SOHR.

Det är oklart om planet störtade på grund av tekniskt fel eller om det blev nedskjutet, rapporterar Reuters.

Sedan i fredags har väpnade styrkor som anförs av al-Qaida-anknutna Nusrafronten befäst sina ställningar i södra Aleppo kring den strategiska småstaden Khan Tuman.

Dussintals räder

Den syriska regimen har enligt AFP genomfört närmare 50 flygräder mot Aleppo. SOHR rapporterar att minst 16 civila dödades under söndagen.

En tunna med explosivt material som fälldes från stridsflyg orsakade stora skador i ett område som kontrolleras av rebeller.

Omkring 200 000 personer bor i de östliga delar av Aleppo som rebellerna kontrollerar. Den enda vägen ut därifrån har skurits av sedan hårda strider utbröt i torsdags.

Parallellt rycker USA-stödda syriska styrkor fram mot den för terrorrörelsen IS strategiskt viktiga småstaden Manbij i norra Syrien.

Snart framme

Med flygunderstöd från den USA-ledda koalition som bekämpar IS i Syrien och Irak genomförde Syriska demokratiska styrkorna (SDF), bestående av kurdisk och arabisk milis, ett anfall mot Manbij.

SOHR uppger att SDF nu är omkring fem kilometer från Manbij.

Staden ligger längs en viktig försörjningsrutt som förbinder IS-fästet al-Raqqa med den turkiska gränsen.

Överste Patrick Ryder, som är talesman för USA:s centralkommando, sade i lördags att IS hade tagit kontroll över 100 kvadratkilometer territorium under en framryckning.

Över 55 flygräder har genomförts. Enligt Ryder är målet att störa IS:s förmåga "att förflytta styrkor, vapen, finansiering och förråd in mellan Syrien och Irak".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset