Metro Student

Studentkändis: Josefin bossar över bästa klubben

Älskar du att gå ut? Men saknar det där smultronstället som verkligen känns hemma? Det gjorde Stockholmsstudenten Josefin Norén Almén. Men istället för att klaga drog hon igång egna klubben Kärleksdöden. Nu är hon en av stans mest inflytelserika klubbarrangörer.
 
– Allt började faktiskt i Paris, jag var där för att pausa lite från skolan och fann musiken. Jag började driva en musikblogg och kom i kontakt med väldigt mycket musiker. Det kommer otroligt mycket bra akter till Europa, men de kommer sällan förbi Stockholm.

Väl tillbaka i Sverige började Josefin dra i trådar, ambitionen var att göra stan lite roligare.
– Jag saknade det spontana och ville skapa en plats som jag och mina kompisar kunde hänga på, och dit alla var välkomna. Det är ju bättre än att gå runt och vara missnöjd liksom.

Nu ett drygt år senare har Kärleksdöden vuxit från en klubb till en fullfjädrad nöjesmaskin. Josefin jobbar både som DJ, bandbokare, promotor och festivalarrangör och i somras hölls första festivalen i egen regi. Under hösten ska hon ut och spela i andra städer.
– Och då är jag inte ens från Stockholm. Det är ju en speciell stad och jag älskar den, men ibland kan den vara fett kall. Det är ju det Kärleksdöden jobbar för, att göra Stockholm öppnare och härligare.

Förutom klubb är Josefins spetskompetens rum, just nu pluggar hon på sin master i landskapsarkitektur.
– Det har gett mig jättemycket att läsa det jag har läst, det har pushat självförtroendet. Och jag har lärt mig att jobba konceptuellt, att tänka på helheten.

Josefin har bland annat samarbetat med Göteborgsfestivalen Way Out West och hon vill hålla sig inom musik även i framtiden, om det känns naturligt. 
– Att skapa utrymmen där människor kan mötas och ha roligt, det är min grundfilosofi både när det gäller Kärleksdöden och min landskapsarkitektur. Därför måste jag inte nödvändigtvis syssla med musikrelaterade projekt, men kan de mötas blir det extra intressant.

Klubbens höstkalender är inte fullspikad än, men höjdpunkter finns det redan, bland andra amerikanska How To Dress Well och Balam Acab som hälsar på i slutet av oktober. 
– Så vill du gå på en klubb med vassa bokningar, fingertoppskänsla för bra musik och framför allt mycket ödmjukhet och hjärta, vet du vart du ska vända dig.