Sport

Studie: minimal zikarisk

Zikaviruset smittar framförallt via myggstick. Arkivbild.
Zikaviruset smittar framförallt via myggstick. Arkivbild.

Zikaviruset har fått flera idrottare att tacka nej till OS.Nu visar en amerikansk studie att risken att smittas är minimal.– Oron kan vara kraftigt överdriven, säger professorn Albert Ko.

Som mest kommer 37 av de 500 000 beräknade besökarna vid OS-tävlingarna i Rio de Janeiro i Brasilien att drabbas av zikaviruset.

En i sammanhanget begränsad risk på 0,0074 procent.

Det visar i alla fall en studie gjord på prestigefulla Yale universitetet i Connecticut, USA, som presenterades på måndagen.

– Risken att som OS-besökare eller tävlande drabbas av zikaviruset har blivit en kontroversiell fråga som lett till att flera idrottare lämnat återbud. Helt utan bevis så har det lett till en stigmatisering av Brasilien, säger Albert Ko, professor i epidemiologi vid Yale-universitetet och en av medförfattarna till studien, som publicerats i tidsskriften Annals of Internal Medicine.

Studien är gjord efter en matematisk modell där flera faktorer har beräknats, bland annats zikavirusets spridning i Rio de Janeiro, den nuvarande årstiden och människors resemönster och spridningsrisk.

– Studien har gett oss data, som tillsammans med brasiliansk forskning, visar att den här oron (över zikaviruset) kan vara kraftigt överdriven, säger Albert Ko.

Gravida som blir smittade med zika har en förhöjd risk att föda barn med mikrocefali, för litet huvud och hjärna. Viruset sprids främst av myggor och i sällsynta fall genom sex.

De olympiska spelen invigs den 5 augusti, vintertid i Brasilien och med låg myggaktivitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset