Hälsa Nyheter

Studie: P-piller kan ge ångest

Kvinnor som upplever att de mår psykiskt dåligt av sina p-piller får nu stöd av en ny svensk studie. Arkivbild.
Kvinnor som upplever att de mår psykiskt dåligt av sina p-piller får nu stöd av en ny svensk studie. Arkivbild.

P-piller kan ge vissa kvinnor humörsvängningar och ökad ångest, visar en svensk studie. Men forskarna vill ändå inte rekommendera kvinnor att sluta med pillren.

Forskare har uppskattat att en liten andel p-pilleranvändare mår psykiskt dåligt, men hittills har det varit skralt med forskning på området. Nu har forskare från flera universitet i Sverige gjort en studie omfattande 202 kvinnor, 24 år gamla. Deras humör undersöktes först när alla var hormonfria och sedan efter att de börjat äta piller.

►LÄS MER: Debatt: Inför åldersgräns på p-piller – de gjorde mitt liv ett helvete 

Resultatet av den ännu ej publicerade studien är att 24 procent av kvinnorna som åt p-piller mådde sämre, jämfört med 17 procent av kvinnorna som åt placebo, rapporterar SVT Nyheter.

– Studien visar att kvinnorna som fick äta p-piller mår sämre gällande framför allt tre symptom: de får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger en av huvudförfattarna till studien, Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

►LÄS MER: Det ”manliga” p-pillret snart här – kan vara på marknaden inom två år

Hon vill ändå inte rekommendera kvinnor att sluta med p-piller.

– Kvinnor ska absolut inte spola ned sina p-piller i toaletten för att de tar del av de här resultaten. Vi ser också att det är en stor andel som mår oförändrat eller bättre av sina p-piller, säger hon till SVT.