Nyheter Sverige

Stukade språkrör i chockat MP

Kultur- och demokratiminister Alice Bah (MP) säger att hon har fullt förtroende för språkrören, trots kritiken mot dem. Arkivbild.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah (MP) säger att hon har fullt förtroende för språkrören, trots kritiken mot dem. Arkivbild.

Förtroendet rasar för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson i färska mätningar.Stora delar av partiapparaten är i chock efter den senaste veckans mangling, medger en MP-topp.

En avgången minister, ett uppmärksammat nej till att skaka hand med en kvinna från en kandidat till partistyrelsen, avstängda pressekreterare och därtill intern kritik om hur MP-ledningen hanterat krisen och partiet.

Efter en sådan mardrömsvecka kände sig språkrören tvungna att skicka ut ett öppet brev för att klargöra vad MP står för. Bland rubrikerna finns "Våra företrädare ska inte figurera i samma sammanhang som extremister", "Nolltolerans råder alltid mot varje form av rasism" och "Vi behandlar män och kvinnor lika".

Mår dåligt

Biståndsminister Isabella Lövin berättar att det har varit oerhört tungt för partiet och att många mår dåligt.

– Det har kommit som en chock för stora delar av partiet, de omdömen och ifrågasättanden av partiets grundvärderingar som kommit. Det fanns tydligen anledning att vara extra tydlig, säger hon om brevet.

Ett annat MP-statsråd, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, vill att partiet nu ska visa att det är att lita på:

– Jag har fullt förtroende för våra språkrör, men vi behöver jobba hårt för att visa att vi förtjänar det förtroende vi fick i valet.

Får hoppas. . .

Det har hon säkert alldeles rätt i; turbulensen i partiet syns i två nya förtroendemätningar.

I Demoskops undersökning för Expressen faller förtroendet för Gustav Fridolin med 11 procentenheter till 15 procent. Åsa Romson, som redan hade bottenplaceringen, har nu stöd av endast sex procent av väljarna.

Allvarligare är kanske att förtroendet även minskar bland de egna sympatisörerna. I en Sifo-undersökning gjord för SVT Nyheter har 72 procent av miljöpartisterna stort eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin, jämfört med 85 procent för ett halvår sedan. För Åsa Romson är det närmast ett ras: från 59 till 41 procent.

. . .på glömskan

– Siffrorna speglar naturligtvis att det varit stort fokus på negativa saker och att språkrören har haft svårt att hantera situationen, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Han påpekar samtidigt att Gustav Fridolin tidigare har haft ett väldigt högt förtroende bland de egna, nu är det mer "normalt".

Jonas Hinnfors tycker inte att någon ska dra några förhastade slutsatser av mätningarna:

– Vi vet från tidigare affärer att väljarna successivt brukar glömma bort. Det klingar av och man fokuserar på andra saker.

Janerik Henriksson/TT
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger att stora delar av partiet är chockat över att ifrågasättas vad gäller grundvärderingar. Arkivbild.
Lars Pehrson/SvD/TT
Förtroendet är lågt för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Arkivbild.

Läs också