Männen i Sundbyberg har kortast medellivslängd i Stockholms län.
 Männen i Sundbyberg har kortast medellivslängd i Stockholms län.

Rapport: Stockholmarna mår allt bättre. Men hälsan är ojämnt fördelad mellan kommunerna.

Invånarna i Stockholms län är överlag allt friskare, mår allt bättre och lever allt längre, visar årets folkhälsorapport från landstinget. 

Men hälsan är ojämnt fördelad – inte minst geografiskt.
 
I kommuner som Södertälje, Sundbyberg och Nynäshamn är medellivslängden fyra fem år lägre än i höginkomstkommunerna Lidingö och Danderyd.
– En viktig faktor är befolkningens sammansättning. Har en kommun många med låg utbildning och sämre socioekonomi än genomsnittet, så får den med automatik också en lägre medellivslängd, säger Birger Forsberg, överläkare och rapportansvarig vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
 
Kortast liv kan männen i Sundbyberg förvänta sig. De lever i snitt 77,9 år – hela 5,6 år kortare än männen i Danderyd.
Jag bor själv i Sundbyberg … Hjälper det om jag flyttar?
– Svårt att svara på. Det är socioekonomisk status och utbildningsnivå som har störst betydelse för livslängden. Det finns en del data som tyder på att även områdets karaktär har betydelse för hälsan, dock inte lika mycket som de andra faktorerna.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset