Sport Skidor Sport-topp

Sundby fick sin seger i Holmenkollen

Hemmaseger i Holmenkollen genom Martin Johnsrud Sundby.
Hemmaseger i Holmenkollen genom Martin Johnsrud Sundby.

Efter fyra raka pallbesök fick Martin Johnsrud Sundby till slut ta steget högst upp som segrare i Holmenkollens klassiska femmil.Daniel Richardsson, svenskhopp och vinnare för två år sedan, försvann i dimman efter ett oförklarligt skidbrott.

Vinterns skidsuverän Martin Johnsrud Sundby valde taktiken att mala sönder motståndet i dimman och det blöta föret. Det lyckades.

– Jag ville chocka de andra från start och hoppades att de inte skulle gilla tempot, sade en glädjestrålande Sundby.

– Det här har jag längtat efter i fem år. Det har varit en dröm för mig, det här är min hemmabana.

Petter Northug, som imponerade då hann vann sprinten i Drammen i onsdags, orkade inte haka på men vann klungspurten som sexa i mål – slagen med tre minuter.

Tidigt var det bara en kvartett längst fram, tre norrmän och en ryss. Efter 35 kilometer tvingades Didrik Tönseth och Maxim Vylegzjanin släppa. Niklas Dyrhaug höll ut längst, men med åtta kilometer kvar orkade han inte hålla Sundbys rygg längre.

Oklar story

För svensk del blev Daniel Richardssons och Marcus Hellners inträde inget lyft för det sargade herrlaget. Hellner gjorde säsongsdebut som 27:a, medan en skidknäckt Richardssons fick dra en märklig story i målfållan:

– Jag vet knappt själv vad som hände. Efter fem kilometer, i kurvan här i stadion märkte jag att vad fan, skidjäveln är av. Den hängde i belaget fyra decimeter från fästet. Ytterst sällan en skida går av.

– Jag kom ingenstans, det gick inte att åka vidare. Jag hade inte ramlat, inte stött i något mer än vanligt. Jag stod här i dimman, skrek men ingen var där, åkte bort dit vi stod och vallade innan och till slut kom en av vår vallare med en skida.

– En träningsskida, men skit samma, loppet var ju kört ändå.

För Richardsson väntade flyg ner till Innsbruck på kvällen och start strax efter åtta på söndagsmorgonen i långloppet i Seefeld – 65 kilometers ny prövning.

– Jag funderade på att bryta hela tiden, men det blev ett varv, ett till… Det hade varit ännu värre att kliva av och det blev en bra träningstur, sade Richardsson, som kom i mål som 37:a, 9.21 efter mannen han segerduellerade mot för två år sedan.

Ingen svensksuccé

Hellner var ende svensk som tog världscuppoäng. Martin Johansson blev 31:a och precis utanför, Simon Andersson blev 43:a.

– Man kan inte vara nöjd med 27:e plats. Men det var väl ingen överraskning att det skulle gå tungt i dag. Jag har inte tempot och drivet i kroppen, det behövs tävlingar och framför allt behövs det träning, få se det som är kvar, sade Hellner.

– Jag känner mig väldigt taggad för det som är kvar av säsongen. Men den hade gärna fått vara längre.