Sport

Sundhage: Hög tid för medalj

Förbundskaptenen Pia Sundhage tycker att det är dags för en svensk OS-medalj i fotboll.
Förbundskaptenen Pia Sundhage tycker att det är dags för en svensk OS-medalj i fotboll.

Pia Sundhage har två raka OS-guld – med USA. Nu är målet att nå medalj även med Sverige.– Sverige har kvalat in till alla OS, så det är hög tid för en medalj också, säger förbundskaptenen inför sitt sjätte OS.

Damfotbollen har funnits med i sommar-OS sedan 1996. Det har Pia Sundhage också.

Först som spelare i Atlanta 1996, sedan som scout för Sverige 2000 och för USA 2004 innan hon som förbundskapten ledde USA till OS-guld både 2008 och 2012.

– Jag gjorde ju min sista landskamp mot Danmark på OS 1996, så det minns jag väl, säger hon.

– Sedan är det förstås de båda gulden som sticker ut lite, det har varit oerhört rafflande finaler.

Inte ensam

Hennes guldrecept är enkelt – i alla fall i teorin.

– Två saker. Man behöver ett väldigt bra lag, som jag hade i USA 2008 och 2012. Men också att kunna vara avslappnad och njuta av ögonblicket, säger hon.

– Men det har jag nu också. Sverige är ett bra lag. Nu gäller allt att hantera pressen.

TT: Och hur stor är pressen på dig som ledare, efter två raka OS-guld?

– Nja, jag vet inte. Man är ju inte bättre än sitt lag, höll jag på att säga. Jag är ju inte ensam, det är det som är så bra.

Börjar mot Sydafrika

Sverige inleder OS-spelet mot Sydafrika på onsdag, just på Olympiastadion dit Sundhage tagit sig för den officiella presskonferensen. Därefter väntar Brasilien och Kina innan en eventuell kvartsfinal. Men så långt vill förbundskaptenen inte tänka än.

– Vi har pratat om hur härligt det vore vara att gå långt i turneringen. Men man kan inte tänka på det som varit eller det som kommer. Vi har pratat om Sydafrika nu, det är nästa uppgift, säger hon.

Precis som för Pia Sundhage är det OS nummer sex även för det svenska damlandslaget. Men närmare än en förlorad bronsmatch 2004 har Sverige inte kommit en efterlängtad OS-medalj. Hittills.

– Vi har rätt bra chanser. Vi har friska spelare och har spelat bra på sistone, som när vi vann med 3–0 mot Japan, säger Pia Sundhage.

– Medalj är målet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset