Sport

Sundhage kan sätta punkt i kvalet

Förbundskaptenen Pia Sundhage har taktiska drag att ta till mot Nederländerna.
Förbundskaptenen Pia Sundhage har taktiska drag att ta till mot Nederländerna.

Nederländernas styrka sitter i anfallsspelet.Då kan Sverige ta till punktmarkering för att lyckas säkra OS-plats.– Man ska vara smart beroende på vilka i motståndarlaget som är framträdande, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Sverige har allt i egna händer inför avslutningen av OS-kvalet i Rotterdam. Blir det svensk seger eller oavgjort så blir det Blågult som får åka till Brasilien. Vinner däremot Nederländerna, inför sin hemmapublik, blir det i stället de orangea (eller kanske Norge) som spelar OS.

Men att ett kryss räcker spelar ingen roll för Sverige vid avspark.

– Det innebär bara någonting sista tio minuterna, tror jag. Jag ser ett scenario där vi leder med 1–0 igen och de slänger in folk och vi spelar med en fembackslinje. Vi på bänken kommer känna oss annorlunda om det står 1–0 och är tio minuter kvar. För vi kan faktiskt gå vidare på 1–1, säger Sundhage.

Offensiva hot

Nederländerna främsta spelare finns längst fram i laguppställningen i den tidigare Malmö-, Linköpings- och Göteborgsspelaren Manon Melis och 19-åriga supertalangen Vivianne Miedema från Bayern München.

Får de två, eller någon annan, för mycket utrymme kan Sundhage tänka sig att skicka en spelare att punktmarkera bort hotet.

– Trots att vi spelar positionsförsvar så kan man faktiskt göra det. Det är helt beroende på vad det står i matchen, säger hon.

Ska springa mycket

– Den ena är oerhört snabb (Melis) och den andra är oerhört skicklig på huvudet (Miedema). Blir de framträdande får man kanske göra någonting. Det finns alltifrån att sätta en spelare till att tajta till med ytterligare en spelare i just den lagdelen, eller sätta in en spelare mellan två lagdelar. Det finns många saker att göra.

I övrigt vill Sundhage att Sverige ska fortsätta på samma vinnande koncept som man gjort hittills.

– Jag skulle vilja se liknande som vi har presterat. Vi stressar ju motståndarna väldigt mycket. Vi behöver löpa som vi har gjort.