Sport Sport-topp

Sundhage kritisk: "Spelade inte bra"

Sverige jublar efter Nilla Fischers segermål mot Sydafrika.
Sverige jublar efter Nilla Fischers segermål mot Sydafrika.

När anfallsspelet gick i stå krävdes det ett viljemål från en mittback.– Vi spelade inte som vi borde ha gjort och vi spelade inte bra. Men jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Pia Sundhage efter 1–0-segern i OS-premiären mot Sydafrika.

Till slut blev det Nilla Fischer som räddade Sverige i premiären. Mittbacken forcerade in bollen med ett knä efter en hörna slagen av Elin Rubensson.

Det var inte vackert, men det räckte.

– Om man jämför med förra året och VM och den premiären, så kommer vi den här gången från matchen med tre poäng och det är det viktigaste, säger förbundskaptenen Sundhage.

Det var riktigt glest på läktarna på Olympiastadion i Rio de Janeiro, där friidrotten under OS ska ta vid när fotbollen spelat sina första omgångar. En tidig, lokal, avsparkstid, att det var mitt i veckan och två dagar före den faktiska invigningen gjorde att Sverige och Sydafrika nog bara hade det faktum att Brasilien spelade efter att tacka för att det över huvud taget var någon publik på matchen.

Och kanske var det lika bra det, för det första tävlingsmomentet i OS var ganska tråkigt.

Dåliga hörnor

Sverige dominerade matchbilden, men det gick trögt och anfallsspelet var tämligen uddlöst.

– Vi använde inte kanterna. Vi skulle försöka överbelasta på vilken sida som helst, men i stället försökte vi bara gå i mitten. När vi höll i bollen gick det för långsamt. Alla spelare använde för många tillslag, säger Sundhage.

Sverige hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna och anfallen blev mest till hörnor som Sverige inte lyckades förvalta trots att nästan samtliga blågula spelare hade minst en decimeters längdövertag på sydafrikanskorna.

– Hörnorna måste vara bättre i precision. Det är lite ovanligt, om man ser till de andra matcherna som vi spelat, att skapar du många hörnor så ser det åtminstone farligt ut. Men den här gången gjorde det inte det. Det är något vi behöver förbättra för det är ärligt talat inte bra nog, säger Sundhage, även om utdelningen kom till slut.

I den 75:e matchminuten kom målet när Elin Rubensson, som bytte av Lisa Dahlkvist i paus, slog en hörna som Sydafrikas målvakt Roxanne Barker stötte längs mållinjen och som Fischer till slut knäade in.

Brasilien nästa

– Tre poäng får vi vara sjukt glada för. Vi vet ju hur det kan vara i en första match. Det är ju ungefär samma varje gång vi möter afrikanska lag. Med de markeringsinslagen de står för får vi jobba otroligt annorlunda. Samtidigt kan det inte vara en överraskning för oss heller, vi måste kunna hantera det, säger Lotta Schelin.

– Det känns som om varenda första match är så här, och bara man får ett bra resultat så brukar det kännas bättre.

Natten mot söndag, svensk tid, väntar Martas Brasilien i en betydligt tuffare utmaning för svensk del.

– Vi vet att Brasilien är ett väldigt bra lag, som dessutom har hemmaplan och just nu tror jag att vi gör bäst i att bara glömma den här matchen och blicka framåt. För att se till att vi verkligen är redo för Brasilien, säger Sundhage.

– Vi kommer spela annorlunda än vad vi gjorde i dag, det är säkert. Det kommer vara en helt annan match. Det faktum att vi höll i bollen länge utan att lyckas komma igenom, jag tror inte att det kommer se ut så mot Brasilien. Så jag tror att det kommer att bli mer försvar och lite mer kontringar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset