Sport

Sundhage lyfter laget inför OS

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage presenterade OS-truppen.
Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage presenterade OS-truppen.

Några veteraner, några hungriga utmanare och bara en enda chansning.Pia Sundhage hoppas att hon hittat en perfekt blandning i sin OS-trupp.– Vi kommer att spela bra fotboll, säger hon.

Förbundskaptenen Pia Sundhage sade redan tidigt att landslagsledningen hade lärt sin läxa efter den svaga VM-insatsen i Kanada i fjol. Att chansa med för många halvskadade spelare var inte aktuellt när OS-truppen skulle gallras fram.

Till slut blev det också bara en liten chansning, i form av Emilia Appelqvist, som bara har hunnit spela en halvlek efter en knäoperation i mitten av maj. Men Djurgårdsmittfältarens inställning räcker långt.

– Hon spelade 45 minuter med Djurgården i söndags. Inte direkt OS-klass, men vi tror att det kan bli, säger Sundhage.

– Emilia kan, vill och orkar över tid. Hon kommer att bli en av de bästa, med tanke på att hon är en så god lagspelare.

Svåra val

Å andra sidan fanns inte så mycket spelrum för chansningar ändå.

När Pia Sundhage för två veckor sedan anmälde sin bruttotrupp fanns 35 spelare med på listan. Nu har siffran drastiskt fått bantas ner till 18 spelare.

Extra svårt blev det på anfallssidan, där det vimlar av starka alternativ vid sidan av de mer givna namnen. Till slut föll valet på Linköpingsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, medan Göteborgsanfallaren Pauline Hammarlund får nöja sig med att vara reserv.

Två målvakter och 16 utespelare. Fler alternativ än så kommer Sverige inte att ha i OS-gruppspelet i augusti, där i tur och ordning Sydafrika, Brasilien och Kina väntar.

– Under EM 2013 talade jag mycket om Lotta (Schelin), hennes stjärnglans och så. Men nu pratar jag hellre om laget, vi behöver ett lag som kämpar och springer mycket. Det kan jag säga direkt, alla behöver springa, säger Pia Sundhage.

– Det är ett bra lag, som lag kommer vi att vara bäst, säger Pia Sundhage.

Fjärde för Schelin

Schelins stjärnglans klarar sig dessutom bra på egen hand. Den nyblivna Rosengårdsanfallaren, som redan spelat tre OS, blev inte oväntat omringad av selfie- och autografjägare efter OS-uttagningen, en smått kaotisk presskonferens i samband med elitflicklägret i Halmstad.

– Det är häftigt med OS och att få vara med om det för fjärde gången, det är lite drömscenariot, säger hon.

– Men vi gick igenom ett väldigt tufft kval för att nå dit, så nu gäller det att slå om. Vi är alltid ett konkurrenskraftigt lag.

Björn Lindgren / TT
Fotbollslandslagets Lotta Schelin omringades av autografjägare efter tisdagens presskonferens.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset