Sport

Sundhage tar enskilda spelarsamtal

Förbundskaptenen Pia Sundhage har haft enskilda samtal med samtliga spelare efter 1–5 mot Brasilien.
Förbundskaptenen Pia Sundhage har haft enskilda samtal med samtliga spelare efter 1–5 mot Brasilien.

De svenska fotbollsdamerna är pressade i OS.Så hur reser man sig på kort tid efter en tung 1–5-knock mot Brasilien?Pia Sundhage väljer att ta enskilda samtal med alla spelare i truppen.

OS-landslaget har lämnat Rio för att spela den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Kina i huvudstaden Brasília.

Efter matchen mot Brasilien bestämde sig Sundhage för att ta ett snack med varenda spelare. Hon har fått utnyttja tiden väl. Några samtal på flygplatsen, några på hotellet.

Förhoppningsvis ska Sverige hinna resa sig snabbt efter den tunga smällen.

– En kommentar var: Det är inte roligt att släppa in fem mål, men man kan ge "cred" till hur Brasilien spelade. Och hade vi förlorat med 2–1, så hade vi fortfarande suttit i samma sits, säger Pia Sundhage.

– Att plocka fram känslan att vi har allt i egna händer, var det en spelare som sa. Klockrent. Och det känner vi allihopa.

Fem mål som sved

TT: Var det sättet ni förlorade på som gjorde att du valde att ta samtalen?

– Kanske inte så mycket sättet, utan just att det blev fem mål. Den där siffran får vi inte haka upp oss på, det är väl egentligen det viktigaste, säger Sundhage.

– Det finns stunder, jag tänker på början av matchen, där det böljade och jag tänkte att det här kan bli riktigt roligt. Sen fick de två mål för snabbt, det första på ett litet skitmål.

TT: Om du hade haft ett enskilt samtal med dig själv. Vad hade du sagt då?

– Bra fråga. Jag tycker att jag har haft det enskilda samtalet, och det handlade först om att bara vräka ur sig. Det ska jag inte ens sätta ord på, säger hon.

– Det kan ofta gå lite grus i maskineriet, jag har ju själv varit där. Men det gäller att man klarar av det och tar kraft från det, för det är bara en väg uppåt. Det var bland annat därför jag tog de här enskilda samtalen.

– Det andra, och det står i varenda ledarskapsbok, är att om du tror på någonting så blir det ofta så. Jag har påmint mig om att spelarna läser dina tankar, det är den viktigaste feedbacken till mig själv – att se fan till att vara den där ledaren som tror på laget.

Vinst ger andraplats

Sverige måste vinna mot Kina för att bli tvåa i gruppen och vara helt säkra på att ta sig vidare till OS-kvartsfinal. Det kan också räcka med oavgjort – ja, till och med förlust – för att gå vidare som trea beroende på hur det går i de andra grupperna.

Sundhage hoppas att de enskilda samtalen ska ha bidragit till att spelarna är ganska avslappnade, trots det pressade läget.

– När vi spelade mot Australien (i en liknande situation) i VM var det krampaktigt. Det fanns ett måste, och då kan man inte spela fotboll.

Ytterbacken Jessica Samuelsson, som skadade sig i OS-premiären mot Sydafrika, är åter spelklar. Sundhage har därmed alla spelare tillgängliga och säger att det troligen blir mer än en ändring i startelvan jämfört med senast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset