Sport

Sundhages Sverige mot Brasilien i OS

Sveriges fotbollsdamer slipper världsmästarna från USA.I stället väntar Brasilien i OS.– Häftigt att få möta Brasilien på hemmaplan, det är ett riktigt fotbollsland, säger Pia Sundhage.

Den blågula förbundskaptenen verkade ganska obrydd inför lottningen och lät nöjd när den väl hade genomförts på klassiska Maracana i Rio de Janeiro. Sydafrika den 3 augusti, Brasilien tre dagar senare (båda i Rio) och till sist Kina den 9 augusti (i Brasília) väntar i gruppspelet.

– Möjligheterna att gå vidare till kvartsfinal är stora. Får man en bra start i gruppspelet blir det naturligtvis lättare, säger Sundhage till TT.

"Inspirerande"

Hon är också glad att landslaget slipper bökiga resor, till skillnad från de svenska herrkollegorna.

– Härligt och coolt att vara mitt i smeten, där här kommer vi att gilla. Inspirerande och väldigt roligt, säger hon.

Sundhage konstaterar att USA – som Sverige så ofta brukar ställas mot i stora mästerskap – är världens bästa lag. Men förbundskaptenen vill ändå inte kalla det en vinstlott att slippa möta laget som hon själv förde till OS-guld senast.

– Nej, jag vill inte se det så. Den lott vi har fått tycker vi är bra, men om vi hade fått USA hade vi hittat något positivt då också. Vi är bra på det.

Sydafrika svagast

Sydafrika, rankat 54:a i världen, är på papperet den stora slagpåsen i Sveriges grupp. I övrigt blir det tuffare. Världsåttan Brasilien har fördel av hemmaplan och tolfterankade Kina nådde kvartsfinal i VM förra året.

– Det ska bli kul att få möta tre motståndare med olika spelstilar. Nu gäller det att börja jobba med att se hur de spelar, det är bara OS som gäller framöver, säger Sundhage.

Hon var själv på plats på lottningen och stannar kvar i Rio ytterligare en dag, för att reka, innan hon åker hem till Sverige för att fortsätta OS-förberedelserna.